• Guvernul se pregătește sa dea astăzi o ordonanță de urgență care îți va da voie să te tratezi la privat cu banii din asigurarea plătită statului
  • Urgența pe care o invocă: presiunea pusă de COVID-19 pe sistemul sanitar
  • Pacienții nu ar fi cei care au de câștigat din această ordonanță

Guvernul se pregătește sa dea astăzi o ordonanță de urgență care îți va da voie să te tratezi la privat cu banii din asigurarea plătită statului.

Urgența pe care o invocă: presiunea pusă de COVID-19 pe sistemul sanitar. Sorin Paveliu, expert în politici de sănătate, spune că nu pacienții sunt cei care au de câștigat din această ordonanță.

Sorin Paveliu: „Este clar că această concesie favorizează sistemul privat, în dauna celui de stat, respectiv, prevede pe de o parte o creștere a numărului de paturi contractate în sistemul privat cu 10%, dar putem să punem lucrurile și invers. Asta presupune o scădere exact cu același număr de paturi din sistemul public, fără să existe niște criterii foarte transparente.”

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Pacientul care vrea să se trateze la privat va trebui să-și exprime în prealabil consimțământul în scris. Iar clinicile private vor avea obligația să facă publică diferența pe care pacienții o au de achitat pentru fiecare intervenție în parte. Iar diferențele nu vor fi mici, ținând cont că banii dați de casa de asigurări nu ajung nici pentru cheltuielile spitalelor de stat.

Sorin Paveliu, expert în politici de sănătate: „Tarifele în momentul de față sunt absolut neacoperitoare, nu de azi, de ieri, ci de vreo 4 ani se poartă această discuție, iar Ministerul Sănătății și Casa Națională, prin ordoananță, demonstrează că este incapabilă să rezolve această problemă.”