Tehnologia folosită pentru dezvoltarea vaccinurilor anti-COVID Pfizer și Moderna, utilizată pentru tratarea bolilor grave ale ochilor

  • Atrofierea nervului optic e tratată prin modificarea ADN-ului.
  • Tratamentul pentru un singur ochi îmbunătățește acuitatea vizuală a ambilor ochi.
  • Tehnologia ar putea fi folosită pentru a trata și alte boli congenitale rare.

Tehnologia folosită pentru a crea vaccinurile Pfizer şi Moderna a fost folosită pentru a trata și alte boli.

Le-a redat vederea unor oameni care sufereau de afecțiuni grave ale ochilor.

În ce constă tratamentul

Tratamentul constă într-o proteină care se injectează direct în globul ocular.

Cel mai surprinzător a fost faptul că, deși pacienților li s-a injectat substanța într-un singur ochi, vederea li s-a îmbunătățit pentru ambii.

Tehnologia folosită pentru dezvoltarea vaccinurilor anti-COVID Pfizer și Moderna, utilizată pentru tratarea bolilor grave ale ochilor
Foto: Aleph News

Explicația unui oftalmolog

Oftalmologul Ştefan Oprea explică cum funcționează tratamentul.

„Se injectează un vector viral adică un virus atenuat, va ajunge să se sintetizeze corect acea proteină si pierderea de fibre nervoase sa fie scazută”, a spus Ștefan Oprea, oftalmolog.

Injecția stopează deteriorarea vederii. Mai este însă nevoie de timp pentru ca oamenii de știință să perfecționeze tratamentul. El nu este disponibil deocamdată la noi în țară.

„Greu e până găseşti formula, ulterior, mai devreme sau mai târziu, cu siguranţă se va ajunge la o distribuire la nivel larg, aşa cred şi cu această terapie, sper din suflet că într-un timp relativ scurt vom ajunge şi noi să o putem face aici”, a adăugat medicul oftalmolog.