• Potrivit neurologului Erwin Höllinger, ceea ce se întâmplă în creierul nostru atunci când ne uităm la telenovele poate fi foarte periculos.
  • Erwin Höllinger susține că telenovelele pot fi la fel de dăunătoare ca și dependența de droguri.
  • Aceste programe se caracterizează prin exagerarea emoțiilor și dramatizarea situațiilor.

Potrivit neurologului Erwin Höllinger, ceea ce se întâmplă în creierul nostru atunci când ne uităm la telenovele poate fi foarte periculos. S-ar putea să vă surprindă faptul că ceva aparent inofensiv ca o telenovelă ar putea avea capacitatea de a afecta un organ atât de complex precum creierul. Cu toate acestea, se pare că ar putea fi adevărat. Această afirmație vine de la Erwin Höllinger, profesor și neurolog la Universitatea din Salzburg (Austria).

Telenovelele sunt seriale de genul melodramatic. Ele sunt produse în cantități mari și tind să aibă audiențe uriașe. De fapt, ele alcătuiesc o industrie de milioane de dolari. În plus, telenovelele sunt folosite ca mijloace de pătrundere culturală. Aceste programe se caracterizează prin exagerarea emoțiilor și dramatizarea situațiilor. Ele tind să se miște între romantism, ieftin și periculos. De obicei, ele introduc anumite situații în intrigă pentru a genera tensiune, astfel încât spectatorul să fie captivat. Totuși, de ce dăunează ele creierului?

Telenovelele și știința

Erwin Höllinger susține că telenovelele pot fi la fel de dăunătoare ca și dependența de droguri. El sugerează că acestea pot provoca apatie generalizată, iritabilitate, tulburări de personalitate și chiar demență”. Deci, de ce le consideră el o amenințare atât de mare?

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Telenovelele melodramatice au intrigi care reflectă viețile fictive ale unui grup de oameni. Scopul lor nu este de a critica social sau de a informa publicul. De fapt, ele caută doar să distreze. Acest tip de motivație înseamnă că, în multe cazuri, ele abordează probleme profunde într-un mod extrem de superficial sau simplificat. De exemplu, nu au tendința de a portretiza personaje cu profunzime, ci aleg în schimb stereotipuri. Publicul ajunge să se identifice cu ușurință cu aceste personaje. Neuronii oglindă sunt responsabili pentru acest fapt. Ei generează o prejudecată prin care creierul ajunge să creadă că în ficțiune funcționează aceleași reguli și mecanisme ca în realitate.

Ocazional, s-ar putea să dezvoltăm o legătură atât de puternică cu unul dintre personaje, încât să simțim că ceea ce li se întâmplă lor ni se întâmplă nouă sau unuia dintre cei dragi nouă. În consecință, ajungem să-l urâm” pe băiatul rău”, să suferim alături de băiatul bun” și să ne dorim pedeapsa și, respectiv, răsplata pentru ei. Atât de mult încât am putea ajunge chiar să vorbim despre aceste personaje ca și cum ar fi din familie.

Telenovelele și creierul

Acest efect al identificării cu personajele din telenovele este mediat de neuronii oglindă. Acest lucru poate genera un efect de înstrăinare, iar percepția noastră asupra realității devine distorsionată într-o anumită măsură. În același timp, emoțiile și valorile noastre sunt incubate și reafirmate într-o succesiune de situații extreme.

Identificarea ne determină să experimentăm furia față de trădarea suferită de personaje. Ne invită să le însoțim dorința de răzbunare alături de grijile, depresia, anxietatea etc. Confruntat cu aceste telenovele, creierul nostru produce cortizol sau adrenalină. Este genul de divertisment care, datorită faptului că se joacă cu emoțiile noastre, ne dezechilibrează.

Hrană pentru creier

Creierul nostru se hrănește cu ceea ce ajunge la el. Aceasta poate fi stimularea din partea simțurilor sau glucoza din consumul de alimente. Prin urmare, dacă nutrientul sunt telenovelele, rezultatul este același cu cel produs într-un organism alimentat de o alimentație dezechilibrată. Un test realizat de Centrul Național de Evaluare a Învățământului Superior (Ceneval) din Spania a arătat că tinerii care urmăresc frecvent telenovele melodramatice au obținut în medie cu 12 puncte mai puțin la examenele de admitere decât cei care urmăresc alte tipuri de programe.

Adesea, în căutarea divertismentului, telenovelele prezintă o versiune distorsionată a vieții. Ele sunt văzute ca o formă de poveste modernă pentru adulți. Povestea băieților buni și a băieților răi, în care, de obicei, băieții buni câștigă sau, cel puțin, băieții răi nu o fac. Intrigile folosesc teme universale, cum ar fi dragostea, frica, onoarea, justiția sau răzbunarea. Pe măsură ce povestea se derulează, avem timp să trăim emoții în ton cu personajele. De fapt, unii dintre noi chiar ne simțim foarte supărați atunci când se termină o telenovelă. Avem tendința de a le simți lipsa protagoniștilor și am putea chiar simți că viața noastră și-a pierdut un anumit sens fără ei.