• O frunte caldă este adesea unul dintre primele semne clare că un copil a contractat un virus.
  • Jumătate dintre părinți ar folosi, de asemenea, medicamente dacă febra ar fi între 38 și 39 de grade.
  • Metoda folosită pentru a lua temperatura unui copil este importantă și poate afecta acuratețea măsurătorii, notează Woolford.

După cum bine se știe, sezonul de iarnă si primăvară este însoțit de o mulțime de viruși care circulă la școală sau la grădiniță. Iar o frunte caldă este adesea unul dintre primele semne clare că un copil a contractat un virus. Dar reacționează părinții în mod corespunzător la temperaturile ridicate ale copiilor lor? Un nou studiu pune sub semnul întrebării ceea ce se credea până acum despre febra la copiii mici.

Deși majoritatea părinților recunosc faptul că o febră scăzută ajută organismul copilului să lupte împotriva infecțiilor, unul din trei părinți ar administra medicamente antifebrile pentru temperaturi sub 38°C, ceea ce nu este recomandat, potrivit sondajului național privind sănătatea copiilor de la Spitalul pentru copii C.S. Mott al Universității din Michigan din Statele Unite.

Jumătate dintre părinți ar folosi, de asemenea, medicamente dacă febra ar fi între 38 și 39 de grade, iar un sfert dintre părinți ar administra probabil o altă doză pentru a preveni reapariția febrei.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Menținerea copiilor cu febră confortabilă

Părinții se îngrijorează adesea că copilul lor are febră și doresc să facă tot ce pot pentru a-i reduce temperatura. Cu toate acestea, s-ar putea să nu fie conștienți de faptul că, în general, principalul motiv pentru tratarea febrei este pur și simplu acela de a menține copilul confortabil”, a declarat Dr. Susan Woolford, co-director al Mott Poll și pediatru la Mott.

Unii părinți se grăbesc să le administreze medicamente copiilor lor, dar de multe ori este mai bine să lase febra să-și urmeze cursul. Scăderea temperaturii unui copil nu ajută, de obicei, la vindecarea mai rapidă a bolii sale. De fapt, o febră scăzută ajută la combaterea infecției. Există, de asemenea, riscul de a da prea multe medicamente atunci când nu sunt necesare, ceea ce poate avea efecte secundare”, a explicat el. Raportul se bazează pe 1.376 de răspunsuri de la părinții copiilor sub 12 ani, chestionați în perioada august-septembrie 2022.

Doi din trei părinți intervievați spun că sunt foarte siguri că știu dacă copilul lor are nevoie de medicamente pentru reducerea febrei. Dar puțin peste jumătate sunt siguri că înțeleg cum se pot schimba valorile de temperatură în funcție de metoda folosită.

Metoda utilizată pentru a lua o temperatură

Metoda folosită pentru a lua temperatura unui copil este importantă și poate afecta acuratețea măsurătorii, notează Woolford. Părinții intervievați iau cel mai frecvent temperatura copilului lor prin sondare pe frunte sau pe gură, în timp ce mai puțin de o șesime folosesc metode de măsurare a temperaturii la ureche, la axilă sau rectale.

Termometrele de la distanță pe frunte sau în interiorul canalului auditiv pot fi precise dacă sunt folosite corect. Dar citirile pe frunte pot fi inexacte, spune Woolford, dacă scanerul este ținut prea departe sau dacă fruntea copilului este transpirată. În cazul termometrelor de ureche, care nu sunt recomandate pentru nou-născuți, cerumenul poate, de asemenea, să interfereze cu citirea.

Pentru sugari și copii mici, temperatura rectală este cea mai precisă. Atunci când copiii sunt capabili să țină termometrul în gura închisă, temperatura orală este, de asemenea, precisă, iar cea axilară este cea mai puțin precisă metodă. Termometrele de contact folosesc senzori termici electronici pentru a înregistra temperatura corpului, dar temperatura corpului poate fluctua în funcție de modul în care este măsurată”, explică Woolford.

Verificați instrucțiunile termometrului

Indiferent de dispozitivul utilizat, este important ca părinții să verifice instrucțiunile pentru a se asigura că metoda este adecvată vârstei copilului și că dispozitivul este poziționat corect atunci când se ia temperatura”. Trei din patru părinți spun că iau temperatura copilului lor imediat ce observă o potențială problemă, în timp ce puțin sub un sfert așteaptă să vadă dacă problema continuă sau se agravează înainte de a lua temperatura.

În plus, două treimi dintre părinți preferă, de asemenea, să încerce metode precum o cârpă rece înainte de a folosi medicamente pentru scăderea febrei. De asemenea, majoritatea părinților spun că întotdeauna sau de obicei notează ora fiecărei doze și iau din nou temperatura copilului înainte de a-i administra o altă doză.

Un sfert dintre părinți i-ar da copilului lor mai multe medicamente pentru a preveni ca acesta să facă din nou febră, chiar dacă nu îl ajută să se facă bine”, spune Woolford. Dacă în rest copilul se simte bine, părinții pot lua în considerare monitorizarea copilului și folosirea unor intervenții alternative pentru a-l liniști”, adaugă ea. Cu toate acestea, dacă un nou-născut sau un copil mai mic de trei luni are febră, ar trebui să consultați imediat un profesionist din domeniul sănătății, adaugă Woolford.

Febra poate ajuta la combaterea infecției

Potrivit lui Woolford, febra poate fi benefică și există mai multe motive pentru a o lăsa să-și urmeze cursul la copiii mai mari, în principal pentru că acționează ca o armă pentru a ucide virusul sau bacteria care provoacă boala. Dovezile arată că febra face parte din răspunsul imunitar pentru a opri virusurile și bacteriile să se reproducă și, de asemenea, pentru a produce mai multe celule albe din sânge și anticorpi.

Pe de altă parte, el avertizează că medicamentele care reduc febra maschează și simptomele. 

Medicamentele folosite pentru scăderea temperaturii tratează și durerea, dar durerea este adesea un semn care ajută la identificarea sursei unei infecții”, explică Woolford. Prin mascarea durerii, medicamentele care reduc febra pot întârzia diagnosticarea și pot întârzia primirea tratamentului, dacă este necesar”, reiterează el.

El adaugă că părinții pot fi, de asemenea, tentați să scoată copiii afară atunci când aceștia par vizibil mai bine după medicație, când, de fapt, sunt încă foarte contagioși și îi pot infecta pe alții. În cazul în care se utilizează medicamente, trebuie să se aibă grijă să nu se exagereze cu medicația.