• Testul determină alterări ale ADN-ului care pot duce la cancer.
  • Studiul a fost făcut pe 123.000 de oameni, urmăriţi timp de 10 ani.
  • Testul este încă în faza experimentală.

Pentru oncologi, un test care să depisteze cancerul în stadii incipiente ar fi o mină de aur. Şi se pare că momentul acela se apropie. Un test de sânge pus la punct de cercetătorii de la Universitatea din California poate detecta cancerul cu 4 ani înainte de apariţia primelor simptome.

Testul, aflat în fază experimentală, determină alterări ale ADN-ului care pot duce la cancer. Studiul a fost derulat vreme de 10 ani pe 123.000 de pacienţi cărora le-au fost recoltate probe de sânge.

Deocamdată, cercetătorii s-au concentrat asupta principalelor forme de cancer – stomacal, esofagian, colorectal, la plămâni şi la ficat – dar ar putea extinde cercetarea şi mai mult.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

Cât de importantă este diagnosticarea timpurie a cancerului, îţi explică doctorul Bogdan Gafton de la Institutul de Oncologie din Iaşi.

„Ne va spune dacă are cancer într-o etapă iniţială, într-o etapă în care şansele de vindecare sunt mult mai mari decât dacă această neoplazie s-ar detecta într-un stadiu simptomatic. Şi, cu siguranţă, ar creşte foarte mult şansele de vindecare ale pacientului respectiv.

Un tratament care este aplicat într-un stadiu incipient al bolii are şanse să vindece pacientul într-o proporţie mult mai mare şi, mai mult, să fie mai puţin nociv pentru pacient, mai uşor de suportat”, a explicat doctorul Bogdan Gafton.