• Testul determină alterări ale ADN-ului care pot duce la cancer.
  • Studiul a fost făcut pe 123.000 de oameni, urmăriţi timp de 10 ani.
  • Testul este încă în faza experimentală.

Pentru oncologi, un test care să depisteze cancerul în stadii incipiente ar fi o mină de aur. Şi se pare că momentul acela se apropie. Un test de sânge pus la punct de cercetătorii de la Universitatea din California poate detecta cancerul cu 4 ani înainte de apariţia primelor simptome.

Testul, aflat în fază experimentală, determină alterări ale ADN-ului care pot duce la cancer. Studiul a fost derulat vreme de 10 ani pe 123.000 de pacienţi cărora le-au fost recoltate probe de sânge.

Deocamdată, cercetătorii s-au concentrat asupta principalelor forme de cancer – stomacal, esofagian, colorectal, la plămâni şi la ficat – dar ar putea extinde cercetarea şi mai mult.

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Cât de importantă este diagnosticarea timpurie a cancerului, îţi explică doctorul Bogdan Gafton de la Institutul de Oncologie din Iaşi.

„Ne va spune dacă are cancer într-o etapă iniţială, într-o etapă în care şansele de vindecare sunt mult mai mari decât dacă această neoplazie s-ar detecta într-un stadiu simptomatic. Şi, cu siguranţă, ar creşte foarte mult şansele de vindecare ale pacientului respectiv.

Un tratament care este aplicat într-un stadiu incipient al bolii are şanse să vindece pacientul într-o proporţie mult mai mare şi, mai mult, să fie mai puţin nociv pentru pacient, mai uşor de suportat”, a explicat doctorul Bogdan Gafton.