• Cercetătorii de la Universitățile Columbia și Vanderbilt au descoperit că plămânii pot fi resuscitați cu un ventilator și sânge de porc.
  • Rezultatele raportate par a fi SF: în 24 de ore, plămânii arătau sănătoși.
  • Următorul test pe care vor să-l facă: vor înlocui porcul cu un om.

Plămâni distruși și imposibil de transplant au fost aduși la viață cu ajutorul ventilatoarelor și al sângelui de porc. Procedura ar putea crește numărul transplantelor de organe, scrie The New York Times.

Șase plămâni au fost luați de la pacienții care se aflau în moarte cerebrală, după care oferiți chirurgilor pentru a efectua transplantele, însă majoritatea centrelor medicale au refuzat organele. Motivul? Plămânii erau 80% neviabili, umflați și plini cu lichid.

Dar cercetătorii din cadrul Universității Vanderbilt au descoperit cum să aducă la viață plămânii distruși. Aceștia au lucrat timp de 8 ani la un sistem nou de reparare a plămânilor neviabili. Oamenii de știință au pus fiecare plămân într-o cutie de plastic și l-au atașat de un ventilator pentru a putea „respira”. După care au conectat fiecare plămân la o venă mare de la gâtul unui porc viu, astfel încât sângele să curgă prin vasele din plămâni.

Rezultatele par a fi demne de SF-uri: în 24 de ore, plămânii arătau viabili, iar testele de laborator au confirmat că au fost resuscitați.

Acum, cercetătorii vor încerca același test, doar că în locul unui porc va sta un om. Medicii vor conecta un plămân deteriorat la un pacient printr-un cateter mare introdus în gâtul acestuia, după care vor lega plămânul de un ventilator. Astfel, pacientul care are nevoie de transplant ar putea resuscita singur plămânul care urmează să-i fie transplantat.

Procedura nu este încă gata pentru a putea fi folosită în mod obișnuit, dar cei care au urmărit-o, neasociați testului, sunt impresionați de rezultate.