Testele antigen, promise de Nelu Tătaru, se lasă așteptate. Prima tranșă trebuia să ajungă în perioada 5-6 noiembrie

  • Cele 43 de mii de kituri ar fi trebuit să ajungă deja la Unitățile de Primiri Urgențe.
  • Testele antigen permit testarea rapidă.
  • Slovacia este prima țară care face o testare în masă, cu teste antigen.

Testele antigen, promise de ministrul sănătății, se lasă așteptate. Cele 43 de mii de kituri ar fi trebuit să ajungă deja la Unitățile de Primiri Urgențe.

Acestea sunt importante deoarece permit testarea rapidă. Nelu Tătaru spunea că prima tranșă trebuie să ajungă în perioada 5-6 noiembrie, dar pana acum nu a ajuns nici măcar un kit. Ministrul Sănătății mai spus că săptămâna viitoare va mai cumpăra un milion de kituri, iar în perioada următoare, încă trei milioane de astfel de teste.

Slovacia este prima țară care face o testare în masă, cu teste antigen. A cumpărat 13 milioane de teste, la o populație de 5,5 milioane de locuitori. 3,6 milioane de slovaci au fost deja testați, însă acțiunea continuă. Germania și-a rezervat 9 milioane de teste antigen pe lună și, astfel, 10 la sută din populație va fi testată lunar. SUA și Canada au cumpărat și ele milioane de teste antigen, iar în Franța funcționează deja cinci puncte de testare rapidă, în apropierea gărilor din regiunea pariziană.

Guvernul a anunțat că va cumpăra 3 mii de concentratoare de oxigen, 1.500 de vetilatoare pentru ventilația non-invazivă și 1.000 de dispozitive de oxigenoterapie umidificată, cu flux crescut.