- Testul PSA făcut o dată pe an ajută bărbaţii să detecteze cancerul la prostată în fază incipientă
- Dacă este descoperită în prima fază, şansele ca boala să fie vindecată cresc cu 70%
- Peste 2.300 de bărbaţi români mor anual de cancer la prostată
Testul PSA- prescurtare de la Antigen specific prostatic- făcut o dată pe an ar ajuta bărbaţii să afle dacă au cancer la prostată încă din stadiul incipient. Peste 2.300 de bărbaţi mor anual în România din cauza cancerului la prostată, conform unui studiu Eurostat. La nivelul tuturor statelor UE, aproape 77 de mii de bărbaţi mor din această cauză, arată acelaşi studiu, datat în 2016.
Specialiştii spun că ar trebui făcută mai multă promovare metodelor de prevenire a cancerului la prostată. Medicul de familie ar trebui să fie primul care să le spună bărbaţilor când este timpul să facă un astfel de test preventiv.
BOGDAN GEAVLETE, medic urolog, Spitalul de urgenţă Sf. Ioan: „Nu trebuie să avem o simptomatologie. Este o boală parşivă! Într-un stadiu incipient poţi practica chirurgia.” 3:16 + 3:22- „care în stadiul localizat poate avea şanse de vindecare şi de peste 70%. Pacienţii români au tendinţa de a se prezenta la medic în ultimul stadiu.”
Ana Maria Abăluţă, reporter, Mediafax: „Bărbaţii cu vârsta peste 45 de ani ar trebui să îşi facă testul PSA cel puţin o dată pe an. Testul presupune o simplă recoltare de sânge şi este gratuit pentru cei ce au asigurare de sănătate. La o clinică privată testul costă între 50 şi 60 de lei.”