• Cercetătorii thailandezi au creat o mașinărie pentru a extrage mai eficient dozele de vaccin COVID-19.
  • Cercetătorii declară că aceasta constituie o creștere de 20% față de cele 10 doze normale.
  • „AutoVacc” poate extrage dintr-o singură fiolă 12 doze de vaccin AstraZeneca în numai patru minute.

Thailanda se confruntă cu cel mai grav val de coronavirus de până acum, iar cercetătorii thailandezi au creat o mașinărie pentru a extrage mai eficient dozele de vaccin COVID-19 și să optimizeze rezervele mai scăzute decât cele preconizate, scrie Reuters.

Folosind un braț robotizat, acest sistem rebotezat, denumit „AutoVacc” poate extrage dintr-o singură fiolă 12 doze de vaccin AstraZeneca în numai patru minute, susțin cercetătorii de la Universitatea Chulalongkorn.

Robotul este folosit de luni la sediul de vaccinare al universității.

Recomandări

NU TE SUPĂRA, PRIETENE!
CINE ÎL SUSȚINE PE TRUMP
VALENCIA E SUB APĂ
HOLLYWOOD VOTEAZĂ HARRIS
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
CE SE ALEGE DE AMERICA?

Cercetătorii declară că aceasta constituie o creștere de 20 la sută față de cele 10 doze normale, prelevate manual. În prezent, aparatul funcționează doar cu fiolele multidoză AstraZeneca, iar etichetele indică faptul că fiecare flacon poate furniza 10 până la 11 doze.

„Aparatul garantează cu precizie că putem obține un plus de 20% din fiecare flacon de vaccin – de la 10 la 12 doze. Asta înseamnă că, dacă avem AstraZeneca pentru 1 milion de persoane, acest aparat poate crește numărul de doze la 1,2 milioane de persoane”, a precizat Juthamas Ratanavaraporn, principalul cercetător al echipei de la Centrul de Cercetare în Inginerie Biomedicală al universității.

El a dat încă un exemplu în favoarea robotului: unii profesioniști din domeniul sănătății utilizează seringi cu spațiu mort redus (LDSS), dar care necesită forță de muncă și un nivel ridicat de calificare.

„Acest lucru ar putea consuma o mare parte din energia lucrătorilor din domeniul sănătății. Ei ar trebui să facă acest lucru în fiecare zi timp de mai multe luni”, a explicat Juthamas.

În cea mai mare parte a epidemiei, Thailanda a menținut COVID-19 sub control, dar tulpinile mai puternice, cum ar fi Delta, au dus la escaladarea cazurilor și a deceselor începând din aprilie, ceea ce a pus presiune asupra oficialilor pentru a accelera vaccinarea.

Până în prezent, doar circa 9% din cei 66 de milioane de thailandezi au fost complet vaccinați, campania fiind încetinită de rezervele scăzute de vaccinuri.

Cât costă robotul care extrage 12 doze de vaccin

Cercetătorii au estimat că vor putea să fabrice alte 20 de unități AutoVacc în trei-patru luni, precizând însă că vor avea nevoie de finanțare și asistență guvernamentală pentru a fi distribuite în toată țara.

Prototipul robotului are un cost de 76.243 de dolari, incluzând și alte echipamente medicale, precum seringile, a mai spus Juthamas, precizând că, deși sunt dispuși la oportunități de export, producția actuală este pentru a asigura viitorul țării.

Juthamas a spus că urmează să fie create dispozitive similare și pentru vaccinurile Pfizer-BioNTech și Moderna.

Thailanda a înregistrat 1,1 milioane de infectări cu COVID-19 și 10.085 de decese, punând sistemul de sănătate al țării în pragul colapsului.

„Când asistenții medicali sunt prea obosiți, există și șanse de eroare umană, așa că ar trebui să lăsăm mașinile să se ocupe de acest lucru”, a declarat Juthamas.