• Începutul sezonului rece anunță o schimbare în comportamentul oamenilor
  • Oamenii de știință avertizează că unele obiceiuri trebuie schimbate
  • Specialiștii spun că virusul ar putea fi mai periculos în sezonul rece din cauza mai multor factori

Venirea toamnei, care a început oficial marți, oferă motive de îngrijorare pentru oamenii de știință, care consideră că o protecție naturală împotriva Covid-19 va dispărea de la sine, odată cu scurtarea zilelor, relatează Le Parisien.

Coronavirusul s-a răspândit în emisfera nordică la începutul acestui an, dar nu este clar cum se va manifesta în noul sezon rece. Zilele vor fi mai scurte, temperaturile mult mai joase, iar specialiștii spun că virusul nu apreciază razele ultraviolete.

Mai presus de toate, comportamentul oamenilor ar putea crește rata de transmitere a virusului.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

„Știm că aerosolii se dispersează rapid în aer liber, de exemplu pe o terasă. Problema cu sezonul rece este că vom tinde să părăsim terasele și să ne închidem în încăperi fără ventilație”, explică virusologul Yves Gaudin, de la Institutul pentru Biologie Celulară din Paris-Saclay.

Antoine Flahault, Directorul Institutului pentru Sănătate Globală de la Universitatea din Geneva, confirmă: „Virușii au tendința de a se răspândi mai ușor în spații slab ventilate, unde sunt mulți oameni. Trebuie să avem în vedere acest lucru, într-un moment în care suntem pe cale să ne stăm înăutru mai mult decât în ultimele luni”.

Este recomandat să aerisești camerele de câteva ori pe oră, dacă este posibil, chiar dacă înseamnă a fi temporar mai frig.

„O boală este relația dintre un microb și gazda sa”, spune specialistul Benjamin Davido de la Spitalul de Boli Infecțioase din Paris

Mai mult, ai grijă să nu abuzezi de încălzire. Aceasta tinde să usuce atmosfera și să slăbească membranele mucoase.

Este de preferat să te îmbraci bine, inclusiv fular și caciulă. Atâta timp cât îți amintești că o esarfa nu poate acționa ca mască. Este chiar opusul: unii cercetători cred că filtrarea picăturilor prin acest tip de accesoriu le-ar putea face și mai mici și, prin urmare, mai periculoase.

Și mănușile trebuie folosite cu grijă. „Cu mănușile, avem tendința să atingem toate suprafețele, să ne credem într-o situație de protecție și să uităm mai ușor să ne spălăm mâinile. Toate gesturile de protectie trebuie pastrate”, avertizează Benjamin Davido.