Tot ce știm până acum despre vaccinul Pfizer/BioNTech. Durerea de cap, printre cele mai comune efecte secundare

  • Ştim clar că vaccinul nu va fi administrat copiilor sub 16 ani.
  • Datele din testarea clinică arată o imunizare parţială la şapte zile după prima doză.
  • Printre cele mai comune efecte secundare sunt durerea de cap, durerea la locul injectării, febră, oboseală sau dureri musculare şi dureri articulare.

Tu vrei să te vaccinezi? Încă nu ştii răspunsul? Nu eşti singurul. Mulţi se întreabă cât de sigur e serul făcut de Pfizer/BioNTech. Sunt îndoieli justificate. Totuşi, ce ştim despre ser?

Prima dată a fost aprobat de Marea Britanie, pe 1 decembrie. Pe 12 decembrie au urmat Statele Unite, iar Uniunea Europeană, pe 21 decembrie. Ştim că vaccinul are o eficienţă de 95% împotriva virusului şi trebuie transportat la -75 de grade Celsius.

Datele din testarea clinică arată o imunizare parţială la şapte zile după prima doză. Însă, eficacitatea maximă este atinsă la 14 zile după a doua doză, care se face la distanţă de o lună.

Ştim clar că vaccinul nu va fi administrat copiilor sub 16 ani. Doctorul Mihai Craiu îţi spune de ce.

Mihai Craiu, medic pediatru: „Nu au fost finalizate încă studiile destinate unor grupe de vârstă mai mici. Au început studii şi pe tineri cu vârste între 12 şi 16 ani. Se estimează că undeva în primul trimestru al anului viitor o să existe rezultate care să fie prezentate autorităţilor pentru evaluare şi aprobare“.

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare a zis ca această imunizare o să dureze mai mult decât cea dobândită în mod natural. Rezultatele se vor vedea în timp. Până atunci, iată ce îţi recomandă medicul Mihai Craiu.

Recomandările medicului

Mihai Craiu, medic pediatru: „În momentul în care ne va veni rândul fiecăruia dintre noi, în funcţie de prioritatea prin profesia pe care o avem, să reflectăm şi să acceptăm că trebuie să ne vaccinăm. Numai aşa o să putem sa îi protejăm şi pe ei până când va veni și rândul unui vaccin pediatric“.

Efectele secundare

Îţi spun şi care sunt efectele secundare. Printre cele mai comune sunt durerea de cap, durerea la locul injectării, febră, oboseală sau dureri musculare şi dureri articulare. Cei mai mulţi oameni au avut aceste efecte secundare, mai agresive, după cea de-a doua doză.