• Tulburările de alimentație sunt un tip de afecțiune mentală gravă caracterizată prin tulburări grave ale comportamentului alimentar și ale gândurilor și emoțiilor aferente.
  • În mod obișnuit, persoanele cu tulburări de alimentație dezvoltă o preocupare nesănătoasă față de alimente și față de mărimea, greutatea sau forma corpului.
  • Tulburările de alimentație sunt afecțiuni complexe și severe care pot duce la complicații grave de sănătate și la deces.

Tulburările de alimentație sunt un tip de afecțiune mentală gravă caracterizată prin tulburări grave ale comportamentului alimentar și ale gândurilor și emoțiilor aferente. În mod obișnuit, persoanele cu tulburări de alimentație dezvoltă o preocupare nesănătoasă față de alimente și față de mărimea, greutatea sau forma corpului. Cea mai recentă versiune a Manualului de Diagnostic și Statistică a Tulburărilor Mentale (DSM-V) recunoaște patru subcategorii de tulburări de alimentație:

  • Anorexia nervoasă (AN)
  • Bulimia nervoasă (BN)
  • Tulburarea de alimentație compulsivă (BED)
  • Alte tulburări de alimentație

Anorexia nervoasă (AN)

Anorexia nervoasă se caracterizează prin restricționarea aportului alimentar, care duce fie la pierderea în greutate, fie la imposibilitatea de a lua în greutate, astfel încât rezultă o greutate corporală semnificativ scăzută în funcție de vârstă, sex și înălțime. Este însoțită de o imagine corporală distorsionată și de o teamă obsesivă de a lua în greutate.

Bulimia nervoasă (BN)

Bulimia nervoasă se caracterizează prin episoade scurte regulate și necontrolate de supraalimentare urmate de metode de purjare. Persoanele cu BN raportează că se simt incapabile să oprească sau să prevină episoadele de îmbuibare, care pot avea loc de la câteva ori pe săptămână până la mai multe ori pe zi. Persoanele cu BN pot menține o greutate corporală normală sau peste cea normală și, ca atare, acest lucru diferențiază BN de AN de tip binge-purge.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Tulburarea de alimentație compulsivă (BED)

Tulburarea de alimentație compulsivă se caracterizează prin perioade frecvente de supraalimentare excesivă, adesea atunci când nu le este foame, urmate de sentimente intense de rușine, dezgust de sine și depresie, în mod similar cu bulimia nervoasă. Cu toate acestea, episoadele de îmbuibare nu sunt urmate de episoade de purjare, deși bolnavii se pot angaja în diete sporadice și repetitive.

Alte tulburări de alimentație

Aceasta este o categorie utilizată pentru a recunoaște și clasifica alte tipuri de simptome ale tulburărilor de alimentație care nu se încadrează în cele trei categorii de mai sus, acest termen combină OFSED și UFED și înlocuiește categoria anterioară de „tulburări de alimentație nespecificate în alt mod” din DSM-IV. Acest grup include:

Alte tulburări de alimentație sau de alimentație specificate (OSFED)

Un termen utilizat atunci când un individ prezintă simptome de tulburare de alimentație, dar nu atinge pragul pentru diagnosticul clinic. Exemplele pot include o persoană cu toate simptomele anorexiei nervoase, dar fără o greutate corporală scăzută, sau o persoană cu simptome de bulimie care nu se înfruptă și nu se curăță la fel de frecvent cum se așteaptă.

Tulburare de alimentație sau de alimentație nespecificată (UFED)

Această categorie ar putea fi utilizată pentru a clasifica comportamentele care cauzează suferință semnificativă din punct de vedere clinic sau reducerea funcționării, dar care nu îndeplinesc criteriile niciunei alte tulburări de alimentație sau de hrănire.

Pica

Pica este diagnosticul dat unei persoane care consumă în mod repetat materiale nealimentare, cum ar fi creta sau hârtia, sau articole comestibile fără valoare nutritivă, cum ar fi gheața, timp de mai mult de o lună.

Tulburare de ruminație

Sindromul de ruminație sau tulburarea de ruminație este un diagnostic prin care alimentele care au fost consumate și înghițite de un individ sunt regurgitate fără durere și fără efort. Alimentele regurgitate pot fi înghițite din nou, mestecate din nou sau scuipate. Regurgitarea nu este cauzată de o tulburare gastrointestinală.

Tulburare de evitare și restricție a consumului de alimente (AFRID)

DSM-5 diagnostichează AFRID ca fiind o tulburare a alimentației sau a mâncării care are ca rezultat un eșec persistent de a consuma suficient pentru a satisface nevoile energetice și/sau nutriționale.

Ce complicații sunt asociate cu tulburările de alimentație?

Tulburările de alimentație sunt afecțiuni complexe și severe care pot duce la complicații grave de sănătate și la deces. Ratele de mortalitate din cauza tulburărilor de alimentație variază de la un studiu la altul, în funcție de clasificarea tulburării de alimentație, de cauza decesului și de prezumția de cauzalitate din cauza tulburării și de durata urmăririi.

Un studiu prospectiv de amploare a urmărit persoanele cu anorexie nervoasă timp de treizeci de ani și a obținut informații despre mortalitate dintr-un registru național. Acesta a concluzionat că persoanele cu AN au o mortalitate de șase ori mai mare și sunt mai susceptibile de a muri din cauze naturale, cum ar fi cancerele.

Ce factori de risc sunt asociați cu tulburările de alimentație?

Riscul de a dezvolta o tulburare de alimentație poate proveni de la o gamă largă de factori psihosociali, biologici și sociali care interacționează, ceea ce sporește eterogenitatea experiențelor și simptomelor pe care le experimentează persoanele cu tulburări de alimentație. Cu toate acestea, cercetările au identificat mai mulți factori generali care pot influența tendința de a dezvolta o tulburare de alimentație.

Factori biologici

Cercetările genetice au stabilit natura familială a AN, cei care au o rudă de gradul întâi cu AN având un risc de zece ori mai mare pe parcursul vieții de a dezvolta această tulburare. Studiile asupra gemenilor au estimat heritabilitatea AN la 50-60%. Încercările de a identifica genele specifice care ar putea fi implicate în riscul de AN au avut mai puțin succes, deși studii mai recente de asociere la nivelul genomului au arătat corelații genetice între AN și alte tulburări psihiatrice. Cu toate acestea, studiile genetice ale altor tipuri de tulburări de alimentație sunt rare.

Alți factori de risc biologic includ o corelație puternică între dezvoltarea tulburărilor de alimentație compulsivă și un istoric de diete, precum și diabetul rezistent la insulină și tulburările de alimentație.

Factori psihologici

Anumite trăsături psihologice, inclusiv perfecționismul și inflexibilitatea cognitiv-comportamentală, sunt asociate cu riscul de a dezvolta o tulburare de alimentație. Mai exact, stabilirea unor așteptări nerealiste de la sine și incapacitatea de a se adapta la condiții neașteptate.

Tulburările de alimentație sunt, de asemenea, foarte comorbide cu tulburările de anxietate, în special cu fobiile specifice și anxietatea socială. Este interesant faptul că anxietatea socială este cel mai strâns asociată cu BN și BED, ambele tulburări alimentare împărtășind stiluri cognitive similare, cum ar fi temerile de evaluare socială și aprecierile inflexibile ale situațiilor sociale.