• Pentru începători, microdozarea poate părea confuză.
  • În termeni simpli, microdozarea este; luarea unei doze sub-perceptive a unei substanțe, pentru a testa sau a beneficia de acțiunea fiziologică a acesteia, unde efectele secundare nedorite sunt reduse la minimum.
  • Oamenii de știință au indoieli legate de beneficiile pe care le au unii dintre cei care folosesc microdozarea, întrucat exista posibilitatea să fie vorba de un efect placebo.

Pentru începători, microdozarea poate părea confuză. În termeni simpli, microdozarea este; luarea unei doze sub-perceptive a unei substanțe psihedelice, pentru a testa sau a beneficia de acțiunea fiziologică a acesteia, unde efectele secundare nedorite sunt reduse la minimum.

Oamenii de știință au indoieli legate de beneficiile pe care le au unii dintre cei care folosesc microdozarea, întrucat exista posibilitatea să fie vorba de un efect placebo sau ceva mai mult, scrie New York Times.

Joseph, un designer cu sediul în Austin (a cerut să nu-și spună numele complet, invocând preocupări legate de confidențialitate în legătură cu problemele de sănătate mintală și consumul de droguri ilegale), a dat peste o cercetare de la Universitatea Johns Hopkins despre psilocibină, ingredientul activ din ciupercile halucinogene sau „magice”.

Recomandări

RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI
FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI

Într-un studiu de mici dimensiuni, doze complete de medicament au ajutat pacienții cu cancer să facă față depresiei și anxietății. Apoi, a citit anecdote despre persoane influente din Silicon Valley care susțineau că au crescut în energie în urma consumului de doze mici de psihedelice. Așa că a decis să înceapă să ia microdoze de câteva ori pe săptămână, mâncând o „mică mușcătură” – aproximativ o jumătate de centimetru – de ciuperci pentru a vedea dacă aceasta îi va îmbunătăți starea de spirit.

„Este ca și cum ai ieși afară și dintr-o dată soarele a rasarit”, a declarat Erin Royal, 30 de ani, o barmaniță din Seattle care ia microdoze de una sau două ori pe săptămână cu ciuperci pe care le culege din pădurile din apropiere. „Îți amintește că ești o persoană care poate simți lucruri pozitive și poate observa lucruri care sunt frumoase”.
În practică, doar aproximativ o treime dintre persoanele care iau microdoze măsoară cu atenție cantitatea de substanțe psihedelice pe care o iau; majoritatea iau doar atât cât să înceapă să simtă unele efecte, care încep de obicei după o oră și durează între patru și șase ore. Acest lucru necesită o oarecare încercare și eroare – în special atunci când se consumă ciuperci, care pot varia în concentrația de psilocibină. (Cel mai frecvent raportat efect secundar negativ al microdozelor este administrarea accidentală a unei cantități prea mari, ceea ce nu este periculos, dar poate fi incomod dacă sunteți la birou. De asemenea, cercetătorii spun că dozele repetate și frecvente ale unui psihedelic ar putea, teoretic, stresa inima).

Ce spun oamenii de știință despre microdozarea substanțelor psihedelice

Cercetările privind beneficiile pentru sănătatea mintală ale unor doze complete de psihedelice sunt promițătoare, iar un studiu în fază incipientă a constatat chiar că psilocibina, în doze mari, poate fi la fel de eficientă ca un inhibitor selectiv al recaptării serotoninei pentru tratarea depresiei. Dozele complete de psihedelice ajută creierul să dezvolte noi conexiuni celulare, un proces numit neuroplasticitate, și există unele dovezi că microdozele produc schimbări similare.

Astfel, mulți dintre oamenii de știință care au fost pionieri în cercetarea privind dozele complete de psihedelice au început să studieze dacă și microdozele ar putea fi benefice. Dar dovezile sunt limitate, iar experții sunt împărțiți în ceea ce privește modul în care microdozele ajută oamenii – sau dacă ajută, de fapt, pe cineva.

Cu toate acestea, unii oameni de știință se bazează pe dovezile care arată că microdozarea are un impact direct asupra creierului pentru a susține că beneficiile sale sunt reale. Utilizând tehnologia de neuroimagistică, cercetătorii au arătat modificări ale activității și conectivității creierului după doze mici de LSD care sunt similare cu cele observate în cazul unor cantități mai mari de droguri. Iar un studiu efectuat în Danemarca a constatat că o microdoză de psilocibină a activat aproape jumătate din tipul specific de receptori de serotonină asupra cărora psihedelicele acționează pentru a-și produce efectele halucinogene.

„Nu aș spune că totul este placebo. În mod clar, este un medicament activ”, a declarat Harriet de Wit, profesor de psihiatrie și neuroștiințe comportamentale la Universitatea din Chicago, care a condus mai multe dintre studii. „Observăm modificări cerebrale care seamănă puțin cu efectul dozei mari”, ceea ce sugerează că dozele mai mici acționează asupra acelorași sisteme.

Unii cercetători în domeniul microdozelor, cum ar fi Dr. de Wit și Dr. van Elk, rămân optimiști că cantități mici de droguri halucinogene se vor dovedi în cele din urmă benefice pentru sănătatea mintală și cognitivă. Aceștia spun că designul studiilor controlate cu placebo poate fi de vină pentru lipsa unor rezultate semnificative. Este posibil ca studiile să nu se fi desfășurat suficient de mult timp sau ca testele și chestionarele utilizate în timpul studiilor să nu fi surprins pe deplin beneficiile pe care unii oameni le resimt în urma microdozării.
Pe de altă parte, Dr. Erritzoe a spus că doar pentru că un medicament are un impact asupra creierului nu înseamnă că are vreo valoare terapeutică. „Dacă nu poți vedea într-un studiu adecvat că funcționează pentru simptome, pentru lucruri pe care oamenii le pot detecta și simți și experimenta în viața lor, atunci nu este atât de interesant”, a spus el.