Tot mai mulți pacienți români apelează la terapii cu celule stem: Biogenis a eliberat 44 de probe pentru a fi folosite în tratarea autismului sau a paraliziei cerebrale

Banca locală de celule stem Biogenis, parte a grupului Famicord, cel mai mare grup de bănci de celule stem din Europa, a eliberat 44 de probe de celule stem atât hematopoietice cât și mezenchimale recoltate la naștere din sângele și țesutul cordonului ombilical, prelucrate și stocate în cadrul laboratorului din București.


Pacienții care au folosit probele stocate la Biogenis au fost diagnosticați, în principal, cu autism (66% dintre cazuri) și cu paralizie cerebrală (18% dintre cazuri).


„Din ce în ce mai mulți părinți conștientizează importanța recoltării la naștere a celulelor stem din sângele și țesutul cordonului ombilical. Cu toate că numărul nou-născuților este într-o continuă scădere în România, ponderea familiilor care aleg să recolteze celule stem la naștere este din ce în ce mai mare, iar în același timp tot mai mulți apelează la terapiile cu celule stem deținute într-o bancă privată.”, declară Bogdan Bulumac, director general Biogenis.


Pe lângă cei 44 de pacienți pentru care au fost eliberate probele, alți 116 pacienți au beneficiat de terapii cu celule stem. Pentru aceștia au fost folosite probe din banca publică, însă doar celule stem mezenchimale. Aceștia sunt părinți care nu au fost suficient de inspirați pentru a alege să recolteze celule stem la naștere și au fost nevoiți să accepte material biologic dintr-o bancă publică din afara țării.

„După ce Biogenis a creat postul de Navigator de Pacienți, numărul de probe eliberate a crescut constant deoarece părinții au parte de consultanță din partea unui om dedicat, iar comunicarea dintre părinți și clinicile partenere este mult mai facilă. Serviciul de Navigator de Pacienți este pus gratuit la dispoziția tuturor celor interesați”, mai adaugă directorul general Biogenis.

Sângele recoltat la naștere din cordonul ombilical este o resursă terapeutică importantă, fapt atestat de numărul de administrări la nivel global – peste 45.000 până în prezent – precum și de extinderea ariilor terapeutice de la hematologie-oncologie la boli metabolice, neurologice și medicină regenerativă.

Din dorința de a crește gradul de conștientizare asupra beneficiilor recoltării celulelor stem la naștere, la finalul anului trecut Biogenis a organizat cel mai important eveniment dedicat atât viitorilor părinți cât și specialiștilor din domeniul medical în cadrul căruia Matthew Farrow a fost invitat special. Matthew, primul pacient din lume tratat cu celule stem recoltate la nașterea surorii lui, a răspuns invitației Biogenis și a venit în România să ne împărtășească cum celulele stem i-au salvat viața.


Cele mai multe grefe de sânge din cordonul ombilical administrate până în prezent  provin din bănci publice, însă în SUA au fost deja utilizate peste 1300 grefe provenite din bănci de celule stem private. În România, unde nu există o bancă publică de celule stem, au fost administrate până acum aproximativ 70 astfel de grefe, majoritatea în cadrul studiului CORDUS (44 pacienți din România, 12 din străinătate – SUA, Israel, Polonia, Portugalia).

Dr. Felician Stăncioiu, investigator principal al studiului CORDUS, va prezenta rezultatele studiului clinic în luna septembrie, la Miami, la invitația organizatorilor Cord Blood Connect – cea mai importantă conferință medicală dedicată sângelui de cordon ombilical.

“Au stârnit interes atât rezultatele pozitive (circa două treimi dintre copiii cu tulburare din spectrul autist (TSA) au avut progrese în urma administrării sângelui cordonal), cât și observația că majoritatea copiilor cu TSA au niveluri patologice de enolază neuron-specifică, constituind astfel un nou marker pentru această afecțiune”, afirmă Dr. Felician Stăncioiu.

Cu sprijinul Biogenis și Famicord se fac demersurile pentru a începe în această toamnă un nou studiu clinic în care se administrează sânge cordonal autolog la copii cu TSA – studiul HEMMES – în care vor fi evaluați suplimentar factorii care influențează eficacitatea tratamentului cu celule stem în această afecțiune.

Prețuri accesibile pentru recoltarea de celule stem, sub percepția de costuri

Anul trecut, Biogenis a efectuat un amplu studiu de piață din care a reieșit faptul că românii nu știu exact care sunt prețurile pentru recoltarea celulelor stem la naștere, percepția generală fiind că acest cost este unul mult mai mare decât cel real. În cazul Biogenis, valoarea medie a unui pachet de recoltare este în jur de 4000 de lei la care se adaugă costurile anuale pentru stocare în valoare de circa 100 euro. 

Clienții pot alege să plătească stocarea probei și pentru perioade mai lungi de timp 5, 10 sau 18 ani, iar discountul pentru o astfel de perioadă poată să ajungă la 40% din prețul de listă.

În plus, Biogenis pune la dispoziția clienților un sistem de 3, 6, 9 sau 12 rate lunare egale cu dobândă 0%, astfel costurile pot începe de la 150 de lei pe lună. Întregul cost al acestei finanțări este susținut de Biogenis, tocmai pentru a reduce povara de pe umerii tinerilor părinți și de a nu-i împovăra cu alte cheltuieli care, poate, i-ar putea pune în fața unei alegeri dificile și care ar putea duce la renunțarea la recoltare.

Magazinul online Biogenis: noi pachete disponibile

În ultimii ani, Biogenis este într-un amplu proces de dezvoltare. Astfel, după implementarea unui magazin online prin intermediul căruia procesul de încheiere a unui contract a devenit mult mai ușor prin semnarea la distanță, Biogenis continuă să adauge permanent noi servicii complementare serviciului de recoltare și stocare. 

Printre acestea, menționăm “Pachetul Neuro Transplant” prin care Biogenis poate susține costurile unei terapii cu celule stem hematopoietice cu administrare autologă pentru autism sau paralizie cerebrală și serviciul “Secvențierea exomului – WES” prin care se poate determina predispoziția genetică a copilului la anumite boli sau să ofere clienților noi locații de stocare a probelor biologice în laboratoare din Vestul Europei.

Mai multe informații puteți solicita la:

Cristina Marin – PR Specialist

Exit mobile version