• În Timiș sunt 16 spitale care funcționează în 81 de clădiri
  • 12 corpuri de clădire nu au avize și autorizații de securitate la incendiu
  • Spitalul Județean Timișoara nu are aviz ISU pentru clădirea principală

Spitalul Municipal Timișoara nu are aviz ISU pentru 4 clădiri. Sunt două săptămâni de când 10 bolnavi, internați la Terapie Intensivă, au murit în incendiul de la spitalul din Piatra Neamț, iar tragedia s-ar putea repeta.

Managerii unităților sanitare nu pun preț pe siguranța la incendii, deși este responsabilitatea lor.

„Obținerea autorizațiilor de securitate la incendiu se desfășoară într-un anumit proces, în sensul că este cazul să se facă anumite investiții privind dotare cu instalații de apărare împotriva incendiilor, instalație de detectare-semnalarizare, instalație de limitare și stingere cu hidranți interiori, cu hidranți exteriori”, a declarat Cătălin Cosacu, șeful Serviciului de prevenire din cadrul ISU Banat.

Spitalul Județean Timișoara, cel mai mare din vestul țării, funcționează fără autorizație din 1974. Pentru că niciun manager nu a rezolvat problema – adică să facă din spital un loc sigur pentru pacienți.

„Geamurile au fost înlocuite cu material termopan, care nu este rezistent la foc, dat fiind că această clădire este înaltă, geamurile trebuie să fie, conform legislației în vigoare, să fie rezistente la foc, din aluminiu, spre exemplu”, a spus Andreea Borboros, purtător de cuvânt al Spitalului Județean Timișoara.

Situația este similară și la Spitalul Municipal Timișoara, unde 4 clădiri din 11 nu au autorizație ISU. Conducerea unității refuză să dea explicații, pe motiv că de investiții și avize se ocupă Primăria. Iar primarul, Dominic Fritz, nu vrea să vorbească despre asta. Cert este că pompierii au dat, în acest an, o singură amendă, de 5.000 de lei, unei clinici private.

Recomandări

SFÂNTA LUMINĂ VINE DE LA IERUSALIM
CEA MAI FRUMOASĂ STRADĂ DIN EUROPA, ÎN ROMÂNIA
TU CREZI ÎN SACRIFICIU?
SUEDIA ÎNTĂREȘTE SECURITATEA
HATHAWAY ÎȘI FACE DEBUTUL PE TIKTOK
APPLE VINE CU UPDATE PENTRU IPAD-URI

În Timiș pot fi găsite următoarele spitale: Spitalul Județean, Spitalul Municipal, Spitalul de Copii, Institutul de Boli Cardiovasculare, Spitalul Municipal Lugoj, Spitalul Jimbolia, Spitalul Premiere, Clinica Medlife, dintre care, doar Institutul de Boli Cardiovasculare are autorizație ISU