- Tulburarea obsesiv-compulsivă este cauzată, în principal, de activitatea excesivă a amigdalei, o structură de mărimea unei nuci aflată la baza creierului care procesează frica, pericolul și răspunsul de luptă sau de fugă.
- Chiar și persoanele fără un diagnostic oficial sunt afectate. Aproximativ 25% dintre americani vor manifesta cel puțin un comportament obsesiv-compulsiv la un moment dat în viață, potrivit unui studiu din 2008.
- Pandemia a înrăutățit viața persoanelor cu simptome ale tulburării obsesiv-compulsive. Noile cercetări arată că simptomele OCD au devenit mai severe pentru multe persoane în timpul pandemiei, iar noile diagnostice au crescut.
2,3% dintre adulții americani sunt diagnosticați cu tulburare obsesiv-compulsivă sau TOC/OCD, potrivit Institutului Național de Sănătate Mintală.
Tulburarea obsesiv-compulsivă este cauzată, în principal, de activitatea excesivă a amigdalei, o structură de mărimea unei nuci aflată la baza creierului care procesează frica, pericolul și răspunsul de luptă sau de fugă.
Tulburarea se poate manifesta prin comportamente compulsive, repetitive, determinate de anxietatea cuiva de a se îmbolnăvi sau de a răspândi germeni sau un simț excesiv al responsabilității și o teamă intensă de a provoca riscuri pentru alții.
Chiar și persoanele fără un diagnostic oficial sunt afectate. Aproximativ 25% dintre americani vor manifesta cel puțin un comportament obsesiv-compulsiv la un moment dat în viață, potrivit unui studiu din 2008 publicat în revista „Nature”.
Pandemia a înrăutățit viața persoanelor cu simptome ale TOC/OCD. Noile cercetări arată că simptomele TOC/OCD au devenit mai severe pentru multe persoane în timpul pandemiei, iar noile diagnostice au crescut.
„Studiile au arătat, în mod constant, că persoanele fără TOC/OCD au obținut scoruri mai mari la evaluările noastre privind TOC/OCD decât înainte de pandemie”, spune Andrew Guzick, psiholog clinician la Baylor College of Medicine.
„Aceștia manifestă mai multe comportamente asemănătoare TOC/OCD și raportează mai multe temeri intruzive caracteristice TOC/OCD”.
„A fost contaminată acea clanță de ușă? Am lăsat aragazul aprins?”
O pandemie globală este un teren perfect pentru anxietate. TOC/OCD este o tulburare a îndoielii.
„A fost contaminată acea clanță de ușă? Am lăsat aragazul aprins?” sunt semne ale îndoielii.
Acest tip de incertitudine preexistentă a fost extrapolat de pandemia care, până în prezent, a infectat peste 327 de milioane de oameni din întreaga lume, a ucis 5,5 milioane și poate lovi pe oricine, iar oamenii care sunt deja anxioși din punct de vedere clinic vor experimenta și mai multă anxietate.
„TOC/OCD se bazează pe intoleranța față de incertitudine și pe nevoia percepută de a preveni răul, în special în ceea ce privește contaminarea, așa că nu este surprinzător faptul că a fost o perioadă dificilă pentru persoanele care se luptă cu această tulburare”, spune Guzick.
Analiza sa, publicată în octombrie 2021 în „Current Psychology Reports”, a constatat că 32% dintre persoanele cu TOC/OCD s-au confruntat cu o înrăutățire a simptomelor în timpul pandemiei.
Pentru persoanele care suferă de tulburări obsesiv-compulsive legate de contaminare, pandemia a fost un fel de validare în fața celor care i-au mustrat pentru nevoia lor compulsivă de a se spăla pe mâini și de a se distanța social înainte de pandemie.
„Bine ați venit în lumea mea!” au apărut meme-uri pe tot internetul de la persoanele care suferă de TOC/OCD, pe măsură ce populația a început să adopte exact aceleași obiceiuri de precauție pe care le practicau persoanele cu un diagnostic.
Prevenirea expunerii
Expunerea repetată a pacienților la pericole percepute, cum ar fi ridicarea corespondenței sau a cumpărăturilor nespălate și apoi rezistența la nevoia de a se decontamina – o abordare de tratament cunoscută sub numele de prevenire a expunerii și răspunsului (ERP) – a fost un pilon al tuturor tratamentelor pentru TOC/OCD cu mult înainte de pandemie.
Stresul exacerbează TOC/OCD, indiferent de forma pe care o ia și cu cât anxietatea devine mai mare, cu atât mai mulți oameni caută un fel de confort în ritualurile lor.
„Vedem la studenții care au TOC/OCD, când vine perioada examenelor finale, sunt stresați și uneori simptomele TOC/OCD se agravează”, spune Wheaton. „Ei au dezvoltat acest răspuns obișnuit potrivit căruia atunci când sunt anxioși și stresați, să se întoarcă la compulsii, pentru că este un fel de comportament învățat pentru a le oferi un sentiment de control.”
„Epoca COVID-19 mi-a exacerbat simptomele TOC, dar a fost și un fel de oportunitate”, spune Charles, student. „Am o istorie îndelungată în ceea ce privește terapia cognitiv-comportamentală și, cu siguranță, nu au lipsit șansele de a-mi aplica aceste abilități. Stresul suplimentar m-a determinat, de asemenea, să caut un psihiatru și o rețetă pentru medicamente, ceea ce a fost de mare ajutor.”