• Răzvan Cherecheș a explicat cum ar trebui să dezinfectăm produsele alimentare și alte obiecte cu care intrăm în contact, pentru a ne feri de o posibilă infectare cu coronavirus
  • În urmă cu un an, se dezinfecta totul, de la suprafeţe, la străzi, clanţe şi inclusiv produse alimentare
  • Șansele ca cineva să se infecteze cu noul coronavirus în urma atingerii unor suprafețe sunt foarte mici, a explicat specialistul

Profesoul de sănătate publică de la Universitatea Babeş-Bolyai, din Cluj-Napoca, Răzvan Cherecheș, a explicat cum ar trebui să dezinfectăm produsele alimentare și alte obiecte cu care intrăm în contact, pentru a ne proteja de o posibilă infecție cu virusul SARS-CoV-2.

De teama infetării cu noul coronavirus, în urmă cu un an, se dezinfecta totul, de la suprafeţe, la străzi, clanţe şi inclusiv produse alimentare. Mai este necesar să facem asta și acum? Este una dintre întrebările pe care mulți oameni o au și la care specialiștii în sănătate publică încearcă să dea un răspuns mulțumitor.

„Pentru cei care nu lucrează sau vizitează des spitalele ori alte instituţii de sănătate răspunsul este cel mai probabil că nu, dar spălaţi-vă pe mâini”, a explicat profesorul de sănătate publică de la UBB, Răzvan Cherecheş, într-un clip pe Facebook.  

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS

Acesta mai adaugă și că șansele ca cineva să se infecteze cu noul coronavirus în urma atingerii unor suprafețe sunt foarte mici: „La începutul epidemiei, când s-au luat probe de pe suprafeţe, paturi, mese, clanţe din spitale şi din alte zone s-a găsit ARN de virus. Problema este următoarea: ARN-ul de virus supravieţuieşte în mediu exterior, dar are viabilitatea foarte scăzută. A putut fi ţinut în viaţă în condiţii de laborator. Probabilitatea de infecţie cu COVID-19 de pe suprafeţe este extrem de scăzută: ar trebui să lingă clanţa o persoană infectată, iar tu să atingi imediat cu mâna clanţa şi s-o bagi apoi în gură ca să te infectezi. Chiar dacă probabilitatea luării virusului de pe suprafeţe este foarte redusă, spălarea pe mâini previne 100% probabilitatea de infecţie de pe suprafeţe”.