• Comisia Europeană vrea să dezvolte împreună cu ţările UE medicamente anti-Covid.
  • Medicamentul antiviral Remdesivir este singurul terapeutic autorizat la nivelul UE.

Comisia Europeană solicită ajutorul statelor membre UE. Vor să îşi unească forţele şi să dezvolte împreună medicamente anti-Covid pentru cele 27 de naţiuni. 

Pe lângă contractele de vaccinare deja asigurate, grupul executiv al Uniunii Europene  a declarat că va crea un portofoliu de zece tratamente potenţiale anti-Covid. Trei dintre aceste medicamente anti-Covid ar putea fi autorizate până în octombrie. Momentan, medicamentul antiviral  Remdesivir este singurul terapeutic autorizat la nivelul UE pentru tratarea pacienţilor cu coronavirus

Stella Kyriakides, comisar sănătate UE: „În acest moment, avem doar unul, doar Remdesevir a primit autorizaţie condiţionată de piaţă. Dar obiectivul nostru prin strategiile terapeutice, am spus, este să ne mişcăm cât mai repede posibil, pentru a aduce mai mult la disponibilitatea pacienţilor, cât mai curând posibil.” 

Recomandări

NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE-A SALVAT VACCINUL?
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT

Achiziţiile comune pot fi lansate cu acordul statelor membre, iar pentru a începe o procedură e nevoie de minimum cinci ţări europene. Pe lângă cele trei medicamente pe care intenţionează să le autorizeze în octombrie, executivul a declarat că alte două tratamente ar putea primi aprobare până la sfârşitul anului. 

Stella Kyriakides, comisar sănătate UE: „Revin şi spun întotdeauna că ceea ce am învăţat este că strategia UE de vaccinare este un exemplu foarte puternic de colaborare europeană şi solidaritate în acţiune. Şi, adică, simt cel mai mare mesaj pe care îl putem duce cu o strategie terapeutică. Şi am asigurat aproape 2,6 miliarde de doze pentru cetăţenii europeni.” 

Vaccinarea a crescut şi un sfert din toţi rezidenţii UE au primit o primă doză de vaccin anti-covid. Comisarul în sănătate al UE spune că 70% din populaţia adultă a Uniunii Europene va fi vaccinată până în iulie.  

Stella Kyriakides, comisar sănătate UE: „În prezent, peste 30% din populaţia UE a primit prima doză. Pentru a doua doză, am ajuns la 12%. În fiecare stat membru, mari sau mici, centrele de vaccinare sunt mobilizate, iar cetăţenii sunt vaccinaţi şi numărul aş spune că în interiorul UE putem acum privi înainte cu încredere că vom putea atinge obiectivul nostru de a vaccina 70% din populaţie deja în iulie.”