Triajul epidemiologic impus de ordinul MS-MAI nu colectează date personale, dar anumite instituții îți cer să completezi formulare

Sursă foto: Profimedia
  • În ordinul comun MS-MAI, care se referă la obligativitarea purtării măștii, se specifică faptul că nu se colectează date personale la triajul epidemiologic
  • Totuși, anumite instituții publice le cer vizitatorilor să completeze formulare cu nume, prenume, istoricul călătoriilor etc.
  • Instanţele se află printre instituţiile care cer astfel de formulare celor care intră în clădire

În ordinul care prevede că eşti obligat să porţi mască se arată faptul că se impune, la intrarea în instituţii publice, şi treci şi printr-un triaj epidemiologic.

Potrivit unei anexe din acest Ordin, triajul epidemiologic nu implică înregistrarea datelor cu caracter personal şi constă în:

a) măsurarea temperaturii prin termometru noncontact (temperatura înregistrată nu trebuie să depăşească 37,3 grade)

b) observarea semnelor şi simptomelor respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată)

c) în cazul în care se constată menţierea unei temperaturi peste 37,3 grade sau prezenţa altor simptome respiratorii, persoana este trimisă pentru consult la medicul de familie.

Însă, dacă ne uităm la regulile impuse de unele instituţii publice, observăm că sunt solicitate formulare. De exemplu, Înalta Curte de Casaţie a transmis publicului o listă cu regulile de acces unde se arată că pentru intrarea în instanţă trebuie să ai la tine actul de identitate, citaţia şi un chestionar- declaraţie.

În declaraţie ţi se cer informaţii precum nume, prenume, istoricul călătoriilor, informaţii privind contactul cu persoane infectate sau suspecte de Covid-19 sau dacă ai avut simptome specifice.

Se poate spune că în baza acestui chestionar se realizează un triaj epidemiologic. Regulile sunt incluse într-un ordin al ICCJ (138 din 13 mai)

„Vă rugăm să reţineţi că pe baza aspectelor care rezultă din declaraţie vi se poate solicita să părăsiţi sediile ÎCCJ, exclusiv din considerente de asigurare a sănătăţii şi securităţii celorlalte persoane. Într‐o astfel de situaţie, vă rugăm să colaboraţi cu organele de jandarmi şi să aveţi o atitudine calmă, completul de judecată va fi înştiinţat de îndată despre această situaţie şi va avea în vedere respectarea drepturilor dumneavoastră procesuale”, explică ICCJ.