• Tulpina Delta nu produce forme mai grave de boală, dar este mai contagioasă.
  • În România, 4 persoane și-au pierdut viața până acum din cauza acestei tulpini.
  • Imunitatea de masă ar putea împiedica răspândirea virusului.
  • Cele 4 vaccinuri aprobate au o eficiență de peste 90% împotriva tulpinii Delta.

Tulpina Delta este cea mai contagioasă. Și chiar dacă formele bolii nu sunt mai grave decât la alte tulpini, o singură persoană infectată poate îmbolnăvi până la 7 persoane.

Numărul infectărilor cu tulpina Delta de la noi a ajuns la 57, dintre care 4 persoane și-au pierdut viața. Însă niciuna dintre aceste persoane nu fusese vaccinată. La fel ca la celelalte mutații, formele grave apar la bolnavii cronic.

„Cei care au boli cronice sau cei care sunt în vârstă trebuie vaccinaţi. Din acest grup sunt anumite persoane la care sistemul de imunitate nu generează o reacţie la vaccin suficient de puternică pentru a proteja. Şi din păcate din acest grup vor mai fi persoane care vor face forme de boală care să necesite internare”, a declarat Tudor Toma, medic în Marea Britanie.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Situația de la noi nu este încă îngrijorătoare. Colonelul Gheorghiță spune că acum ar trebui să acționăm pentru a împiedica răspândirea comunitară.

„Noi ne dorim și sperăm ca situația să rămână așa din punct de vedere epidemiologic, însă dacă nu ne vom face foarte bine temele până în toamnă, lucrurile sunt cât se poate de evidente că nu au cum să rămână în felul acesta, pentru că vedem experiența celorlalte țări”, a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Specialiștii spun că singura soluție de a evita valul 4 este vaccinarea. Chiar dacă eficiența lor mai scade, toate cele 4 vaccinuri au în continuare o eficiență de aproximativ 90% în fața acestei tulpini.

„Suntem conştienţi de îngrijorările cauzate de răspândirea rapidă a variantei Delta şi a altor variante. În prezent, se pare că cele patru vaccinuri aprobate în Uniunea Europeană oferă protecţie împotriva tuturor tulpinilor care circulă în Europa, inclusiv varianta Delta. Datele emergente din dovezi arată că două doze de vaccinuri protejează împotriva variantei Delta”, a spus şi Mario Cavaleri, coordonator strategie de vaccinare EMA.