• Un val de informații false circulă în legătură cu vaccinul anti-Covid
  • Tehnologia ARN-mesager, ținta informațiilor false
  • Reacțiile adverse ale vaccinurilor, speculate în fake news
  • România va folosi doar vaccinuri autorizate la nivel european

Un nou vaccin, un nou val de dezinformare. Știrile false au înflorit în pandemie. Așa că trebuie să avem grijă de unde ne luăm informațiile. Flavia Durach, specialist în dezinformarea în mediul online, ne îndeamnă să consultăm site-urile care prezintă informaţiile echilibrat.

Flavia Durach, lector SNSPA: „Grupurile de facebook, site-urile despre care nu ne putem da seama dacă sunt site-uri de ştiri sau mai degrabă site-uri de opinie sau site-uri cu o anumite orientare ideologică. Mesajele care vin pe Whatsapp şi nu avem o sursă sigură în spatele lor. Sursele care de fapt sunt greu de verificat. Unchiul care lucrează în laboratorul din Anglia şi care mi-a spus. Cu tot respectul dar trebuie să putem identifica o sursă cu nume şi prenume să putem verifica că lucrează într-un institut şi că a făcut nişte afirmaţii intr-o anumită capacitate, ca om de ştiinţă, ca oficial, depinde de context.”

Pentru că primele vaccinuri aprobate sunt pe bază de ARN Mesager, o tehnologie nouă, acest lucru a fost speculat pentru un fake news. Vaccinul anti-Covid nu ne modifică genele, iar aceste mutaţii nu le vom transmite copiilor noștri. Vaccinurile anti-Covid conţin informaţie genetică, însă se bazează pe molecula ARN Mesager, care dispare rapid şi nu poate să modifice spontan genomul fiecărei persoane, compus din ADN.

Recomandări

POPULARITATEA AMERICII ESTE ÎN DECLIN
TRIMITEM PATRIOT UCRAINEI?
SE RĂCEȘTE VREMEA
NOI IPAD-URI DE LA APPLE
CAMILLA ÎNDEAMNĂ COPIII LA CITIT
PRINȚUL HARRY MERGE ÎN UK

Şi reacţiile adverse ale vaccinurilor au dat drumul la alt robinet cu fake-news. Au fost câteva reacţii alergice puternice, dar raportat la sutele de mii de oameni care au fost vaccinaţi până acum, cifrele sunt infime. Pe lângă asta, o asistentă vaccinată în Statele Unite a leşinat după ce a fost vaccinată. Au fost chiar şi ştiri false pe social media că a murit. Nu este adevărat. Femeia a spus ulterior că era epuizată. Prospectul vaccinului prevede şi acest tip de reacţie, de aceea se recomandă ca medicii să fie atenţi la cei cărora le este teamă de injecţii sau sunt obosiţi.

Mai circulă zvonul că ne sunt ascunse date de către companii. Ceea ce nu este adevărat, Agenţia Europeană a Medicamentului nu analizează concluziile companiilor producătoare, ci datele brute colectate în timpul testării clinice. Nu va putea fi folosit în România un vaccin care nu este autorizat, punerea pe piaţă este stabilită la nivel european. Şi nici nu vom fi ultimii vaccinaţi. Campania de la noi începe cu cea demarată în celelalte state membre.