• Omicron se înmulțește de 70 de ori mai rapid în țesuturile care căptușesc căile respiratorii, ceea ce poate facilita răspândirea de la persoană la persoană.
  • Patru din 10 persoane infectate pot răspândi virusul fără să știe.
  • Procentul cumulat de infecții asimptomatice a fost de aproximativ 46% în America de Nord, 44% în Europa și 28% în Asia.

Omicron se înmulțește mai repede în căile respiratorii și mai lent în plămâni. Asta e concluzia unui studiu recent.

În comparație cu varianta anterioară Delta, Omicron se înmulțește de 70 de ori mai rapid în țesuturile care căptușesc căile respiratorii, ceea ce poate facilita răspândirea de la persoană la persoană, au spus cercetătorii. În țesuturile pulmonare, Omicron se reproduce de 10 ori mai lent decât prima versiune a coronavirusului, ceea ce ar putea însemna o boală mai puțin gravă.

Un raport oficial al rezultatelor este în curs de evaluare și nu a fost lansat de echipa de cercetare. Într-un comunicat de presă emis de Universitatea din Hong Kong, liderul studiului, dr. Michael Chan Chi-wai, a spus: „Este important de reținut că severitatea bolii la oameni nu este determinată doar de replicarea virusului, ci și de răspunsul imun al fiecărei persoane la infecția, care uneori evoluează și pune viața în pericol. ”

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Un model structural al modului în care varianta Omicron se atașează la celule și anticorpi va ajuta la proiectarea anticorpilor neutralizanți, potrivit cercetătorilor: „Prin urmare,  împreună cu studiile noastre recente, observăm că varianta Omicron poate scăpa parțial de imunitate de la vaccinuri, față de infecția anterioară.”

Ce se intămplă în organism când contactăm tulpina Omicron?

Folosind modele computerizate ale proteinei spike de pe suprafața lui Omicron, ei au analizat interacțiunile moleculare care apar atunci când vârful se apucă de o proteină numită ACE2, poarta de intrare a virusului în celulă. Metaforic, virusul original a avut o strângere de mână cu ACE2, dar strângerea lui Omicron „seamănă mai mult cu un cuplu care se ține de mână cu degetele împletite”, a spus Joseph Lubin de la Universitatea Rutgers din New Jersey. „Anatomia moleculară” poate ajuta la explicarea modului în care mutațiile lui Omicron cooperează pentru a-l ajuta să infecteze celulele, a adăugat Lubin.

Anticorpii atacă din unghiuri diferite, „așa cum apărarea unei echipe de fotbal ar putea aborda un purtător de minge”, cu o persoană apucând din spate, alta din față, a spus Lubin. Unii anticorpi „par probabil să fie devastați”, în timp ce alții rămân probabil eficienți. Vaccinurile de rapel cresc nivelul de anticorpi, rezultând „mai mulți apărători”, a spus Lubin.

Patru din 10 persoane infectate pot răspândi virusul fără să știe. Procentul cumulat de infecții asimptomatice a fost de aproximativ 46% în America de Nord, 44% în Europa și 28% în Asia.