• Luca îşi riscă sănătatea pentru că trebuie să treacă printr-un tunel dezinfectant înainte de a intra în sala de examen.
  • OMS şi INSP susţin că tunelurile dezinfectante pot provoca alergii, autorităţile se fac că nu au auzit.
  • Sute de elevi au trecut prin tuneluri dezinfectante la prima probă de la Evaluarea Naţională.

Înainte de intra în sala de examen pentru a susţine proba la Limba Română, Luca şi colegii lui au fost stropiţi din cap până-n picioare cu un dezinfectant pe bază de clor.

Au trecut printr-un tunel dezinfectant, iar mulţi nu au păstrat distanţa recomandată faţă de ceilalţi.

Astfel de tuneluri sunt montate în faţa mai multor şcoli din Sectorul 4 al Capitalei, dar şi la şcolile din Suceava şi Olt. Asta deşi Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Institutul Naţional de Sănătate Publică susţin că tunelurile pot provoca alergii şi nu le recomandă.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

Utilizarea lor este recomandată printr-un ordin comun al ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii.

„Noi mergem la examen să dăm examenul, nu să ne îmbolnăvim sau să ne provoace alte iritaţii sau alergii”, spune Luca, elev.

„Aceste tuneluri dau o impresie de falsă siguranţă. E un spaţiu închis şi nu este o dovadă clară că se face dezinfecţia aşa cum trebuie. Pe de altă parte, fiind un spaţiu închis, se poate transmite destul de uşor virusul, mai ales că, probabil, cei mici se succed destul de repede.

Soluţiile pe bază de clor pot să determine reacţii alergice, în funcţie de concentraţie, în funcţie de cum se întâmplă lucrurile”, explică Adrian Marinescu, Medic Infecţionist Institutul „Matei Balş”.