• Un băiat de 7 ani a murit după ce s-a infectat cu o amibă care se hrănește cu creierul uman.
  • Copilul ar fi inhalat parazitul în timp ce înota.
  • În cazuri rare, parazitul poate fi prezent și într-o piscină care nu a fost tratată în mod adecvat cu clor, precizează experții CDC.

Un copil a murit după ce s-ar fi infectat cu o amibă extrem de rară, care se hrănește cu creierul uman, în timp ce înota într-un lac din nordul Californiei, spune familia acestuia, scrie nbcnews.com.

David Pruitt, în vârstă de 7 ani, din regiunea Tehama, a murit pe 7 august, fiind diagnosticat cu meningoencefalită primară amoebiană, povestește mătușa copilului, Crystal Hayley.

Băiatul a fost dus de urgență la spital pe 30 iulie, iar după ce starea sa s-a agravat a fost transportat cu un elicopter la Centrul Medical al Universității Davis din California. Din păcate, copilul avea leziuni severe la nivelul creierului, iar la scurt timp a decedat.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

O astfel de infecție este extrem de rară. Doar 10 cazuri au fost raportate în California din 1971, au declarat reprezentanții Agenției pentru Servicii de Sănătate a regiunii Tehama, într-un comunicat de presă.

Unde este prezentă amiba și ce simptome au cei care sunt infectați

Parazitul, numit Naegleria fowleri, infectează oamenii, de obicei, atunci când apa contaminată pătrunde în corp, fiind inhalată pe nas sau pe gură în timpul înotului, potrivit Centrului pentru Control și Prevenire a Bolilor (CDC).

Infecția apare atunci când oamenii înoată sau fac scufundări în ape dulci, precum lacuri sau râuri.

În cazuri rare, parazitul poate fi prezent și într-o piscină care nu a fost tratată în mod adecvat cu clor, precizează experții CDC.

„Odată ce amiba intră în nas, aceasta se deplasează către creier, unde provoacă meningoencefalită primară amoebiană (PAM), care este de obicei fatală“, explică CDC.

Primele simptome sunt dureri de cap severe, febră, greață și vărsături. Pe măsură ce infecția cu amiba se agravează, persoanele pot avea convulsii sau halucinații.