• Un bărbat de 55 de ani din Piatra Neamț este internat la Iași cu insuficientă renală, după ce a luat aproape un an de zile paracetamol și algocalmin ca să nu se îmbolnăvească de COVID-19.
  • Această teamă l-a oprit însă se se vaccineze anti-COVID.
  • Medicul nefrolog Ionuț Nistor spune că insuficiența renală este un efect advers posibil la tratamentele cu antialgice și antiinflamatorii.
  • În luna februarie, un bărbat din Botoșani a murit după ce s-a tratat singur acasă de coronavirus. El a făcut o supradoză de Paracetamol.

„Este vorba de un bărbat de 55 de ani care a fost internat în secția de nefrologie a spitalului Parhon și la care am descoperit o insuficientă renală acută gravă apărută după ce a consumat aproape un an de zile paracetamol și algocalmin. Neobișnuit este motivul (…) de a preveni infecția cu COVID”, a spus medicul nefrolog Ionuț Nistor, pentru Aleph News.

Mai mult, medicul a dezvăluit că, atunci când i s-a făcut rău, bărbatul a luat și mai multe medicamente.

„În momentul în care se simțea rău, în loc să oprească aceste medicamente, a luat și mai multe medicamente. Dacă inițial a început cu un singur comprimat, după a crescut doză până s-a agravat. Inițial a fost direcționat la spitalul din Piatra Neamț, ulterior fiind transferat la noi în spital. Din păcate acest comportament, această automedicație a dus la insuficientă renală gravă, acută și sunt puține șanse că să poată recupera complet funcția renală. Sperăm că va reuși să se recupereze funcția rinichilor dar există șanse și că pe termen scurt să fie nevoie de dializă. O să urmărim cazul în secția de nefrologie și după întreruperea acestor medicamente sperăm ca evoluția să fie favorabilă”, a mai explicat dr. Ionuț Nistor.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY A DEVENIT VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Efectele adverse ale automedicației

Medicul a explicat că efectele adverse ale automedicației pot fi de la insuficiență renală până la inhibiția măduvei și producției de leucocite, acestea din urmă fiind tocmai cele care pot apăra corpul în cazul unei infecții.

„Aceste medicamente nu apără ci pot inhiba apărarea. Este bine ca orice medicament pe care îl luăm să discutăm, și dacă vorbim de un medicament pe care îl luăm o perioada lungă, să discutăm acest lucru cu medicul curant, cu medicul de familie, pentru că pot apărea efecte adverse severe atunci când dorim să facem bine și să prevenim sau luăm acel medicament în scop preventiv. Și prevenția și administrarea oricărui medicament pot duce la efecte grave și severe”, a mai spus dr. Ionuț Nistor.