- A fost confirmat un caz de meningită meningococică, într-o şcoală din judeţul Ilfov.
- UNICEF: Încrederea în vaccinurile administrate copiilor a scăzut cu 10% în România.
- Sandra Alexiu: Dacă nu ne trezim din inconștiență, vom avea generații cu vieți scurtate.
Părinții pare că fug de vaccinarea copiilor, indiferent că vorbim de gripă sau meningită.
Medicul Sandra Alexiu anunță că în Ilfov a fost confirmat un caz de meningită meningococică. Este cea mai gravă formă de meningită, care poate duce rapid la complicații și chiar la deces. Și mai îngrijorător este că niciunul dintre colegii copilului care s-a îmbolnăvit nu este vaccinat, iar părinții nu au cerut rețetă pentru tratament. Iar ăsta e doar un exemplu.
„Cred că este o chestiune amestecată. În cazul vaccinului meningococic despre care vorbim, acesta este un vaccin opțional, care nu este în schema națională de vaccinare și pe care părinții ar trebui să-l achiziționeze de la farmacie în baza rețetei. Prețul nu este tocmai scăzut și nu oricine și-l permite, însă cred că nu se conștientizează suficient gravitatea bolii în raport cu importanța vaccinului, pentru că, iată, ne speriem cu toții când apare un astfel de caz; meningita meningococică fiind extrem de gravă. Uneori, în mare parte din cazuri chiar, poate duce la deces în 48 de ore, deoarece se complică foarte repede și nu mai ai ce să mai faci, cum să mai intervii. Dacă nu se introduce vaccinarea antimeningococică în programul național de vaccinare pentru toată lumea, este puțin probabil să se întâmple asta, deoarece aceste cazuri apar destul de rar. Probabil că va fi o problemă de câte ori vor apărea astfel de cazuri, așa cum se întâmplă totdeauna. Noi atragem atenția asupra gravității bolii. Oamenii se sperie pentru câteva zile; sunt câțiva care, până la urmă, decid să-și vaccineze copiii, dar lucrurile se opresc până la următorul caz”, a explicat Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti – Ilfov.
„Dacă vorbim despre tot ce înseamnă schema națională de vaccinare, ar putea avea rezultate pozitive, influențe benefice, testimoniale și experiențele celor care au trecut prin vaccinare, poate chiar persoane cunoscute care au făcut acest lucru și care să vină să vorbească despre acest aspect, susținând campanii. Noi suntem printre ultimele țări din Europa în ceea ce privește acoperirea vaccinală în general și suntem în pericol de a ne confrunta cu foarte multe boli. Iată, chiar în aceste zile aflăm că spitalele românești sunt pline de copii cu tuse convulsivă, pentru că aceștia nu își mai fac vaccinurile. Pe de-o parte, gravidele refuză să se vaccineze cu un vaccin care ar proteja copiii după naștere, iar copiii ulterior nu sunt aduși la vaccinare. Din acest motiv, avem foarte multe cazuri de tuse convulsivă în acest moment, la aproape toate vârstele. Și asta este un alt efect al dezinformării, de fapt”, a adăugat Sandra Alexiu.