- De la linguri sau spatule tipice de lemn la blaturi de tocat, aproape fiecare bucătărie are o ustensilă din lemn.
- Lemnul este un material poros, ceea ce înseamnă că are mici găuri în interior care absorb cu ușurință sucurile alimentare și murdăria în general.
- Ca o alternativă la lemn, expertul recomandă utilizarea de tocatoare din plastic de culori diferite.
De la linguri sau spatule tipice de lemn la blaturi de tocat, aproape fiecare bucătărie are o ustensilă din lemn. Cu toate acestea, acest instrument, prezent în mod tradițional în gospodării, s-ar putea să nu fie atât de igienic pe cât se crede și ar putea duce la probleme de sănătate dacă nu este curățat corespunzător, motiv pentru care nu este deloc recomandabil să aveți obiecte din acest material pentru manipularea alimentelor. Pe această temă s-a pronunțat tehnologul alimentar și comunicatorul științific Mario Sánchez, care, într-o postare pe Instagram, le-a recomandat urmăritorilor săi să nu aibă ustensile de acest tip. „Este mai bine să nu folosiți lemnul în bucătărie”, a avertizat el.
Motivul pentru aceasta, explică Sánchez, este că „lemnul este un material poros, ceea ce înseamnă că are mici găuri în interior care absorb cu ușurință sucurile alimentare și murdăria în general”.
Din acest motiv, curățarea corectă a acestor ustensile este mult mai complicată decât curățarea altor materiale, potrivit acestui expert. „Atunci când frecați, este foarte dificil să ajungeți la toate acele goluri și să faceți ca murdăria să dispară complet. Este un loc perfect pentru ca bacteriile patogene să își facă faptele rele și să se dezvolte fără niciun fel de piedică”, subliniază el.
Lăsând la o parte avertismentele, cel mai important lucru pentru Sánchez este „cum folosești tocătorul de lemn și cum îl cureți, cum îl întreții. Cel mai probabil, dacă o faci cum trebuie, casa ta nu va păți nimic, indiferent de tipul de material. Cu toate acestea, în cazul unui tocător, el a subliniat că „atunci când are un miliard de crăpături, asigurați-vă că îl schimbați, pentru că se va murdări. Nu contează dacă este din plastic sau din lemn”, spune el.
Ca o alternativă la lemn, expertul recomandă utilizarea de tocatoare din plastic de culori diferite, pentru a identifica și separa fiecare dintre ele pentru un anumit tip de alimente și a evita astfel contaminarea încrucișată. „Nu amestecați niciodată alimente crude, cum ar fi carnea, peștele și mai ales puiul, cu alte legume care nu vor fi gătite, cum ar fi roșiile pentru salate”, avertizează el.
Dacă nu acordați atenție acestor detalii, avertizează Sánchez, și folosiți aceste ustensile „fără niciun fel de cunoștințe sau igienă, sunt șanse să vă alegeți cu un caz grav de intoxicație alimentară”, conchide el.