• Un gel care se injectează în ureche ar putea inversa pierderea auzului.
  • Denumit FX-322, doza unică funcționează prin încurajarea celulelor stem latente din interiorul urechii să se transforme în celule auditive noi și sănătoase.
  • Noul medicament determină aceste celule latente să se transforme în cili.

Un nou medicament determină celulele stem să se transforme în celule ciliate asemănătoare părului pentru a inversa pierderea auzului, relatează Dailymail

Un gel care se injectează în ureche ar putea inversa pierderea auzului. Denumit FX-322, doza unică funcționează prin încurajarea celulelor stem latente din interiorul urechii să se transforme în celule auditive noi și sănătoase, capabile să transmită sunetele către creier.

Celulele stem sunt celule imature care se găsesc în tot corpul și multe dintre ele au capacitatea de a se dezvolta în aproape orice tip de țesut.

Recomandări

IDF L-A UCIS PE MUSTAHA
VIN PLOILE
URSULA MERGE ÎN MOLDOVA
ISRAELUL VREA RIPOSTA
LASCONI NU A LUCRAT LA SRI
BANI PENTRU FERMIERI

Noul medicament determină aceste celule latente să se transforme în cili. Aceste celule minuscule, asemănătoare părului, captează sunetele și le transformă în impulsuri electrice care sunt trimise de-a lungul nervului auditiv către creier pentru a fi procesate.

Pierderea auzului pe termen scurt poate apărea ca urmare a infecțiilor urechii sau a acumulării de ceară. Dar, în timp ce acest lucru poate fi tratat, pierderea auzului din cauza deteriorării ciliilor – de exemplu, din cauza expunerii repetate la zgomote puternice sau a schimbărilor din urechea internă pe măsură ce îmbătrânim – este în mare parte netratabilă, deoarece celulele nu se pot repara singure.

Zgomotul constant în urechi, semn de pierdere a auzului

Pierderea auzului este, de asemenea, legată de tinitus (zgomot constant de tip țiuit în urechi) și de un risc crescut de demență, probabil pentru că creierul trebuie să direcționeze mai multă energie pentru a înțelege vorbirea.

Aparatele auditive pot fi de ajutor prin amplificarea sunetului, dar se speră că noul medicament ar putea elimina necesitatea acestora prin restabilirea unui auz sănătos.

Dezvoltat de Frequency Therapeutics, o companie legată de Massachusetts Institute of Technology din SUA, gelul conține un amestec de medicamente care, în testele de laborator, a ajutat la formarea de noi celule capilare dintr-un tip de celule stem numite celule progenitoare.

Unul dintre medicamentele incluse este acidul valproic, un medicament ușor disponibil și relativ ieftin, utilizat deja ca anticonvulsivant pentru epilepsie. Spre deosebire de alte tipuri de celule stem, celulele progenitoare nu se pot dezvolta în nicio formă de țesut corporal. În schimb, este mai probabil ca acestea să se dezvolte în celule din apropierea locului în care se găsesc în organism.

Primul „Sfânt Graal” al pierderii auzului

Un studiu publicat în revista Otology & Neurotology în 2021 a constatat că patru din șase voluntari cu pierdere severă a auzului, cărora li s-a administrat gelul, au înțeles ulterior vorbirea (după ce anterior nu au putut). Alți patru cărora li s-a administrat un placebo nu au prezentat nicio îmbunătățire.

În prezent, este planificat un studiu mai mare pe oameni, care va implica 124 de persoane cu pierderea auzului.

Michael Wareing, consultant în chirurgie auditivă la Barts Health NHS Trust din Londra, a declarat: „Primul Sfântul Graal al pierderii auzului este regenerarea acestor celule ciliate, iar al doilea este regenerarea acestora astfel încât să funcționeze. Potențialul acestor studii timpurii este enorm.