• Trusa de autotestare detectează papilomavirusul uman (HPV), un grup de virusuri care pot duce la cancer de col uterin.
  • Cel mai mare studiu de până acum arată că trusa poate crește numărul de femei care se supun screeningului.
  • Experții consideră că autoeșantionarea poate ajuta la protejarea mai multor persoane de acest cancer extrem de prevenibil.

Un test rapid și ușor de depistare a colului uterin, pe care femeile îl pot efectua acasă, ar putea fi introdus în NHS, în cadrul unei acțiuni descrise ca fiind „o schimbare radicală”, scrie SkyNews.

Trusa de autotestare detectează papilomavirusul uman (HPV), un grup de virusuri care nu provoacă simptome, dar poate duce la cancer de col uterin. Se știe că aproximativ 13 tipuri de HPV cu risc ridicat sunt cauza a 99,7% din toate cancerele de col uterin.

Kitul ar putea duce la aproximativ 400.000 de controale în plus în fiecare an, iar liderii NHS au declarat că analizează posibilitatea de a-l face disponibil.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Cel mai mare studiu de până acum, cunoscut sub numele de studiul YouScreen de la King’s College London, arată că trusa poate crește numărul de femei care se supun screeningului. Cifrele arată că participarea la screeningul cervical este în scădere, aproape o treime dintre femeile din Anglia – în special femeile tinere – nefăcându-și cel mai recent test. Experții au avertizat că femeile pot refuza testarea din cauza lipsei de programări convenabile, a jenei sau a temerilor că testul le va provoca dureri.

În cadrul studiului, femeile au folosit un tampon vaginal pentru a-și preleva proba fie acasă, fie în cabinetul medicului de familie, iar cele care au prelevat-o acasă au trimis-o gratuit la un laborator.

Rezultatele studiului, publicate în revista eClinicalMedicine, sugerează că peste un milion de femei în plus ar putea fi supuse screeningului la fiecare trei ani în Anglia dacă kiturile ar fi puse în aplicare.

„Autoeșantionarea a fost salutată ca o schimbare de joc pentru screeningul de col uterin și acum avem dovezi într-o populație din Marea Britanie pentru a arăta că este într-adevăr”, a declarat investigatorul principal, Dr. Anita Lim, de la King’s College London.

„Femeile care nu vin pentru screening regulat sunt la cel mai mare risc de a dezvolta cancer de col uterin. Participarea la screeningul de col uterin a scăzut în Anglia de peste două decenii. În prezent, o treime dintre femeile eligibile nu se supun în mod regulat screeningului, iar în unele părți ale Londrei acest procent ajunge la 50 %.

Este esențial să facilităm screeningul cervical prin introducerea unor inovații precum autoeșantionarea, alături de programul actual de screening cervical, pentru a ajuta la protejarea mai multor persoane de acest cancer extrem de prevenibil. Autoeșantionarea poate face acest lucru oferind oamenilor posibilitatea de a alege și confort.”

În prezent, NHS invită femeile pentru screening la fiecare trei până la cinci ani, în funcție de vârsta lor, sau dacă se detectează HPV. În cazul în care se detectează HPV, femeile pot fi invitate din nou la un alt test peste un an sau pot fi supuse unui alt test pentru a li se examina colul uterin.

Țări precum Țările de Jos, Australia, Danemarca și Suedia au introdus deja kituri de autotestare.

Citește și