• Se spune că un măr pe zi ține doctorul departe, iar cercetătorii spun că există un oarecare adevăr în această afirmație.
  • Merele, împreună cu fructele de pădure, strugurii și ceaiul, protejează sănătatea inimii atunci când sunt consumate zilnic.
  • Această combinație conține aproximativ 500 mg de flavan-3-ol – un compus bioactiv” despre care se spune că este bun pentru inimă.

Se spune că un măr pe zi ține doctorul departe, iar cercetătorii spun că există un oarecare adevăr în această afirmație. Merele, împreună cu fructele de pădure, strugurii și ceaiul, protejează sănătatea inimii atunci când sunt consumate zilnic. Această combinație conține aproximativ 500 mg de flavan-3-ol – un compus bioactiv” despre care se spune că este bun pentru inimă. O analiză a peste 150 de studii a concluzionat că această substanță chimică, care se găsește și în vinul roșu și în ciocolata neagră, poate îmbunătăți tensiunea arterială, colesterolul și nivelul de zahăr din sânge.

Profesorul Gunter Kuhnle, expert în nutriție la Universitatea din Reading, a declarat că aceste date indică faptul că flavan-3-olul poate stimula sănătatea. În forma actuală, recomandările dietetice se concentrează pe prevenirea deficiențelor de vitamine, minerale, proteine, grăsimi și zaharuri esențiale. Singurul nutrient neesențial pe care oamenii sunt sfătuiți să îl consume pe baza beneficiilor sale pentru sănătate, mai degrabă decât a riscului de carență, este fibra.

Fibrele sunt legate de un risc mai mic de boli de inimă, accident vascular cerebral și diabet de tip 2, ceea ce i-a determinat pe responsabilii din domeniul sănătății din Regatul Unit și SUA să recomande consumul a 30 g pe zi. Însă dieteticienii au susținut că recomandările alimentare ar trebui să includă și alți compuși care stimulează sănătatea.

Recomandări

CINE VA FI PREȘEDINTE?
SUA LANSEAZĂ ICBM
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
SWIFT ÎNDEAMNĂ LA VOT
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
AI GRIJĂ DE COPIL

Zeci de studii au evidențiat beneficiile pentru sănătate ale flavan-3-olilor în menținerea stării de bine și în prevenirea bolilor, ceea ce, potrivit cercetătorilor, a făcut din aceștia cel mai puternic candidat” pentru a fi analizat. Experții internaționali, finanțați de Academia de Nutriție și Dietetică din SUA, au examinat date din 157 de studii randomizate controlate și 15 studii de cohortă. Rezultatele au arătat că acest compus bioactiv a fost asociat cu scăderea tensiunii arteriale, reducând la rândul său riscul de boli de inimă, atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale. De asemenea, a îmbunătățit nivelurile de colesterol, precum și colesterolul „rău” HDL, care poate afecta inima dacă nivelurile sunt prea ridicate.

Flavan-3-oli au fost, de asemenea, legați de scăderea glicemiei, reducând riscul de afectare a nervilor și a ochilor. Dr. Kuhnle a declarat: „Pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare, vă recomandăm să consumați 400 mg-600 mg de flavan-3-oli, pe zi. Aceasta este echivalentul a două cești de ceai, câteva fructe de pădure roșii sau mov și un măr. Este mult mai eficient să vă luați cantitatea zilnică sub formă de alimente sau băuturi sănătoase decât să luați un supliment”.

Ceaiul verde are cel mai mare conținut de flavan-3-ol pe cană (320 mg), urmat de ceaiul negru (280 mg), murele (65 mg la 160 g) și afinele uscate (35 mg la 80 g). Ciocolata neagră este, de asemenea, plină de bioactivitate (20 mg la 18 g), la fel ca și vinul roșu (15 mg la un pahar de 150 ml), merele (15 mg la un măr mic) și afinele (10 mg la 150 g).

Echipa a observat că riscurile pentru sănătate cauzate de alcool și de produsele cu conținut ridicat de grăsimi și zahăr, cum ar fi ciocolata neagră, este probabil să depășească beneficiile aduse de flavan-3-oli. Și au avertizat că rezultatele lor se aplică la flavan-3-oli conținuți în alimente, mai degrabă decât la suplimente. Acestea din urmă pot provoca leziuni hepatice și probleme stomacale atunci când sunt luate în doze mari, au spus cercetătorii.

Echipa a declarat că speră că rezultatele vor ajuta la informarea medicilor, a factorilor de decizie, a organismelor de sănătate publică și a publicului. Dr. Kuhnle a declarat pentru MailOnline: Pentru majoritatea oamenilor, probabil că va fi ușor să respecte această limită, deoarece trei cești de ceai sunt de obicei suficiente. Dar cei care nu beau mult ceai ar putea lua în considerare alegerea dintr-un grup de fructe și legume care sunt bogate în flavanoli, cum ar fi merele. În cele din urmă, ar fi grozav dacă ar putea exista o anumită evoluție în dezvoltarea recomandărilor dietetice și o includere a compușilor bioactivi, cum ar fi flavanolii – dar este posibil ca acest lucru să fie un proces mai lung”.

El a adăugat: Impactul consumului acestei cantități de flavanoli este comparabil, în mare măsură, cu trecerea la o dietă mediteraneană sau cu o reducere moderată a aportului de sare – ambele modificări alimentare bazate pe recomandările oficiale”.