• După ce a fost examinată, ea a primit o hârtie pe care era scris următorul rând: „Boala actuală: homosexualitate”.
  • Medicul ginecolog a crezut că orientarea sexuală a tinerei ar fi putut fi relevantă pentru diagnostic.
  • Organizația Mondială a Sănătății a eliminat homosexualitatea de pe lista bolilor mintale în 1990.

O familie și un colectiv LGBT din sud-estul Spaniei cer răspunsuri după ce o tânără gay de 19 ani care a vizitat un ginecolog pentru o problemă menstruală a fost diagnosticată cu „homosexualitate”.

Luni, femeia a mers la o consultație la spitalul Reina Sofía din orașul Murcia. După ce a fost examinată, ea a primit o hârtie pe care era scris următorul rând: „Boala actuală: homosexualitate”.

Mama femeii a declarat pentru ziarul online elDiario.es că ginecologul a întrebat-o pe fiica sa dacă poate include orientarea sa sexuală în raportul său și că aceasta a consimțit – în ciuda surprizei sale – deoarece a crezut la momentul respectiv că ar putea fi relevant.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

„La început, am crezut că este amuzant, dar pur și simplu nu este”, a spus pacienta.

Mama și fiica au adus problema în atenția colectivului LGBT local, Galactyco, care a depus o plângere oficială la guvernul regional din Murcia, la ministerul regional al sănătății și la serviciul regional de sănătate.

„Organizația Mondială a Sănătății a eliminat homosexualitatea de pe lista bolilor mintale în 1990 și, cu toate acestea, după 31 de ani, există încă unii profesioniști din serviciul de sănătate din Murcia care consideră orientarea sexuală ca fiind o boală”, a declarat Galactyco într-un comunicat.

Colectivul a declarat că solicită explicații și scuze, adăugând că autoritățile regionale au ignorat drepturile legale ale acestei paciente. De asemenea, a declarat că acest caz este departe de a fi un incident izolat.

„Asociația noastră a primit nenumărate rapoarte de tratament degradant din cauza orientării sexuale sau de gen”, se arată în declarație. „Considerăm că este alarmant, inacceptabil și intolerabil faptul că există astăzi profesioniști care sunt responsabili pentru sănătatea noastră, dar care ignoră realitățile persoanelor LGBTI.”

Serviciul regional de sănătate nu a putut fi contactat pentru comentarii. Dar un purtător de cuvânt a declarat pentru elDiario.es că este la curent cu incidentul și că „vor fi luate toate măsurile necesare pentru a stabili corect faptele și pentru a proceda în consecință”.

Investigațiile inițiale, a adăugat purtătorul de cuvânt, au sugerat că se pare că s-a făcut o greșeală atunci când au fost luate datele pacientei. În orice caz, a precizat acesta, spitalul își va cere scuze.