• Pe mulți dintre noi o răceală ne pune la pământ – și ne distruge orice șansă de a avea o noapte de somn bună.
  • Dar experții spun că o odihnă adecvată în timpul nopții este cheia pentru a ne întări sistemul imunitar și pentru a alunga definitiv răceala sau gripa.
  • Deci, cum poți avea un somn bun atunci când te simți rău?

Pe mulți dintre noi o răceală ne pune la pământ – și ne distruge orice șansă de a avea o noapte de somn bună. Dar experții spun că o odihnă adecvată în timpul nopții este cheia pentru a ne întări sistemul imunitar și pentru a alunga definitiv răceala sau gripa. Deci, cum poți avea un somn bun atunci când te simți rău?

Folosește aburul pe față

Dr. Lindsay Browning, expert în somn, a declarat pentru Metro.co.ukSimptomele răcelii sunt de obicei mai grave noaptea. Congestia ne poate afecta foarte mult calitatea somnului, iar dacă nu dormi suficient, îți va lua mai mult timp să lupți împotriva virusului, deoarece sistemul nostru imunitar este stimulat peste noapte.

Medicul sugerează să îți cureți fața cu aburi înainte de culcare pentru a purifica cu adevărat aceste canale. Cel mai bun lucru este că este ușor de făcut. Umple chiuveta sau un bol cu apă caldă, pune un prosop pe cap pentru a reține aburul și respiră adânc. E mai bine să eviți apa clocotită sau foarte fierbinte – dacă nu vrei să adaugi la necazurile tale o față roșie și scorojită.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Fă un duș fierbinte

Este ușor să stai în pat și să te complaci în autocompătimire, dar dacă poți să te târăști până la duș, acesta va face minuni asupra mucusului blocat.

Asigură-te că închizi ușa de la baie pentru a crea aburi”, spune Dr. Browning, un neuroștiințific de la And So To Bed. Și o baie sau un duș cald poate, de asemenea, să favorizeze somnul datorită scăderii temperaturii când ieși. Menține temperatura dușului la o temperatură confortabilă și rămâi înăuntru cât de mult timp poți.

Păstrează-ți dormitorul întunecat și răcoros

Asigură-te că încăperea este răcoroasă, deoarece te poate ajuta să dormi decent. Când ești bolnav, s-ar putea să te simți mai sensibil la fluctuațiile de lumină sau de temperatură”, spune Dr. Browning. Perdelele opace sunt ideale pentru a controla lumina, așa că, dacă ale tale sunt subțiri ca hârtia, ia-ți o mască pentru ochi.

Ridică-ți capul

Ridicarea capului în timp ce dormi poate ajuta cu adevărat la drenarea mucusului acumulat în sinusuri. Când stăm culcați, mucusul nu se poate scurge în același mod ca atunci când ne ajută gravitația”, spune Dr. Browning. Acest lucru duce la o respirație perturbată sau la o tuse cauzată de scurgerea post-nasală.

Cumpără-ți un purificator de aer

Polenul și particulele de praf din aer pot face ravagii în nas, mai ales când acesta este deja iritat. Așa că, pe lângă intensificarea rutinei de ștergere a prafului, investiția într-un purificator de aer te poate ajuta să le filtrezi.

Medicamentele care conțin cafeină sunt de obicei etichetate ca fiind non somnolente”, spune Dr. Browning. Deși pot face minuni în timpul zilei, noaptea sunt de necontestat. Verifică ingredientele.

Stai departe de băutură și de băuturile cu cofeină

Cu toții am făcut-o: am băut o ceașcă de cafea tare seara târziu și ne-am întrebat de ce suntem încă treji la 4 dimineața. Iar atunci când te simți obosit, este atât de tentant să bei un pahar de vin doar pentru a te ameți. Dar, pe termen lung, ambele îți vor compromite somnul. Și iată vestea proastă – la fel și ciocolata, pentru că și aceasta conține cofeină.

Cofeina are un timp de înjumătățire de șase ore”, spune Dr. Browning. Deci, la șase ore după ultima ceașcă de cafea, jumătate din cofeină se află încă în organismul tău”.

Ridică-te

După cum îți va spune oricine suferă de insomnie, nu este nimic mai rău decât să te întinzi la 3 dimineața și să te uiți la ceas. Fiecare minut durează o oră.

Dacă te lupți cu adevărat, ridică-te pentru o scurtă perioadă de timp pentru a-ți ajuta organismul să se reseteze”, spune Dr. Browning. Dacă stai în pat, poți fi și mai stresat, iar încercarea de a forța somnul nu este de ajutor. Ea recomandă să mergi într-o altă cameră pentru a citi sau a asculta muzică liniștitoare. Încearcă să rămâi calm, recomandă Dr. Browning. Și evită să dai scroll pe telefon sau s-ar putea să uiți să te întorci în pat.