Medicul Octavian Jurma explică de ce al doilea rapel anti-COVID „nu poate fi considerat un vaccin separat”

  • Compania Pfizer/BioNTech ia în calcul o a treia doză a vaccinului anti COVID-19, scopul fiind prelungirea imunității și un grad mai mare de protecție față de mutațiile coronavirusului
  • Pfizer/BioNTech a primit aprobare în SUA pentru vaccinarea adolescenților cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani
  • Pfizer nu va produce vaccin anti-COVID în formulă nouă, a anunțat compania în cursul zilei de luni, 10 mai
  • Medicul infecționist Octavian Jurma: „Nu poate fi considerat un vaccin separat”

SUA au aprobat serul anti COVID de la Pfizer pentru imunizarea copiilor, iar România îl va folosi pentru cei cu vârsta între 12 și 15 ani. Între timp, tot mai mulți medici români ajung la concluzia că avem nevoie de a treia doză pentru mai multă protecție.

Medicul infecționist Octavian Jurma explică faptul că eficiența vaccinului anti COVID este de 100% în cazul copiilor.

„Din punctul meu de vedere, nu avem nicio reținere. Dimpotrivă, având în vedere că școala este obligatorie, părinții ar trebui să-și vaccineze copiii cât mai repede posibil ca să se poată bucura și de vacanță, dacî se va aproba și la noi (n.r. vaccinul în cazul copiilor), sper că cel târziu în iunie.

Ați văzut că, de fiecare dată, valurile au debutat imediat după deschiderea școlilor, chiar dacă noi nu testăm în școli și nu știm exact care este rata de infectare. Știm doar că acești copii, tocmai că sunt asimptomatici, sunt vectori foarte eficienți, iar vaccinarea lor le asigură și o protecție ridicată.

Din păcate, avem și decese în rândul copiilor. Nu vrem să ne asumăm un asemenea risc. Eu personal am un băiat de 13 ani și îl voi vaccina imediat ce serul va fi disponibil”, este de părere specialistul.

Cât de necesară este o a treia doză de vaccin anti COVID

Medicul infecționist ia în calcul posibilitatea de a ne imuniza cu a treia doză de ser anti COVID.

„După aproximativ 12 luni, este posibil să fie necesar al doilea rapel pentru că, dacă după trei luni imunitatea naturală începe să scadă suficient de mult încât să permită reinfecția, există o supoziție că și imunitatea indusă de vaccin, după 12 luni, va începe să scadă, astfel încât, probabil, o dată pe an, până vom eradica pandemia, este posibil să devină necesar acest vaccin după modelul vaccinului antigripal. Se studiază posibilitatea de a se cumula cele două vaccinuri, firma Moderna se uită la această posibilitate.

Din păcate, având în vedere, <<succesul>> vaccinării antigripale în România, este un motiv de îngrijorare. Educația privind vaccinarea este un subiect foarte important în România, pentru că dacă vaccinarea pe care o avem acum o facem de teamă, cea care va urma în toamnă va trebui să o facem sub imperiul educației, pentru că este posibil ca vaccinarea cu cea de-a treia doză să vină pe fondul în care vom avea multă populație care încă nu este imunizată cu prima doză.

Trebuie să avem o strategie ceva diferită. Încă de pe acum, să înceapă procesul de educație, să pregătim populația să nu se sperie și să nu aștepte a treia doză, pentru că al doilea rapel vine să le completeze pe primele două. Nu poate fi considerat un vaccin separat”, a conchis specialistul.