• Medicul Valentin Boldea pune sub semnul întrebării modul în care sunt realizate statisticile privind coronavirusul în România
  • El susţine că dacă analizezi statisticile oferite de autorităţi rezultă situaţii stranii
  • Medicul gălăţean le solicită autorităţilor să stabilească o strategie unitară în ceea ce priveşte raportările oficiale şi testarea oamenilor

Prin analiza statisticilor date de autorităţi în timpul epidemiei de Covid-19 rezultă situaţii stranii, spune medicul Valentin Boldea. El dă ca exemplu judeţul Galaţi care se află pe locul 9 în ceea ce priveşte infectările şi pe poziţia secundă în clasamentul deceselor. Prin compararea cifrelor, din cele două statistici rezultă că judeţul Galaţi este cel mai afectat din ţară cu o rată a mortalităţii mult mai mare decât media naţională.

„Dacă raportăm numărul decese la numărul total de cazuri de îmbolnăvire, Galaţiul este judeţul cel mai afectat cu un indice de mortalitate mult peste media pe ţară“, spune medicul Valentin Boldea.  

Astfel, Valentin Boldea le cere specialiştilor să verifice modul în care au fost făcute raportările, el susţinând că este posibil să fi fost erori de raportare în condiţiile în care numeroşi gălăţeni s-au infectat deşi în regiunea sud-est a ţării numărul de infectări este foarte mic. La Galaţi, de exemplu, sunt raportate 539 de infectări şi decese, în timp ce la Brăila, situată la doar 20 de kilometri distanţă, sunt doar 19 persoane infectate şi niciun deces.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII
MESAJUL REGELUI CHARLES
BEYONCE LANSEAZĂ UN NOU ALBUM
FORȚA DE REACȚIE NATO POATE INTRA ÎN ROMÂNIA
XIAOMI LANSEAZĂ PRIMUL EV

Totodată, el solicită o analiză a modului în care au fost făcute testele de depistare a infecţiei: „Constatăm o neuniformitate în aplicarea criteriilor de eligibilitate pentru aceste teste de depistare a infecţiei cu Covid-19 (…) La nivel naţional trebuie să se stabilească o strategie unitară, cu criterii foarte bine puse la punct, astfel încât să nu mai avem asemenea distorsiuni şi situaţii destul de ciudate“.

Autorităţile medicale locale îl contrazic, totuși, pe medicul gălăţean. Şeful DSP Brăila spune că există o practică unitară în privința raportărilor şi că au fost respectate întocmai procedurile care prevedeau atribuirea unor coduri de caz tuturor suspiciunilor. Toate datele strânse în timpul epidemiei pot fi verificate oricând, iar testele au fost făcute aşa cum au stabilit autorităţile centrale.