• Profesorul Didier Raoult indică faptul că rata de eficacitate a vaccinurilor rămâne relativ scăzută
  • „Cu datele actuale, nu putem spune că vaccinurile oferă o protecție semnificativă”
  • El citează și exemplul a 46 de pacienți care au avut Covid în decurs de o săptămână de la vaccinare

În ultimul său videoclip publicat pe canalul Youtube al IHU din Marsilia, profesorul Didier Raoult indică faptul că rata de eficacitate a vaccinurilor rămâne relativ scăzută. Și constată că mai mulți pacienți s-au îmbolnavit de Covid după administrare.

Întrebat despre eficacitatea vaccinului în videoclipul său săptămânal, Didier Raoult a fost destul de sceptic: „Avem 350 de persoane vaccinate diagnosticate cu Covid. Incidența la vaccinați, prima sau a doua doză, indiferent de vaccin, este la jumătate faţă cei care nu sunt vaccinați. Nu există nicio diferență semnificativă”, spune el. Mai mult, în ceea ce privește rata de protecție a vaccinurilor, datele colectate indică faptul că „suntem în jur de 50% protejaţi”. Pentru Didier Raoult, aceste cifre sunt, în plus, mai conforme cu publicațiile care pot fi citite în literatura științifică, care nu spun exact același lucru cu comunicatele de presă furnizate de laboratoare.

„Când vrem să arătăm că vaccinul funcționează, includem doar persoanele care au atât PCR, cât și cele care sunt simptomatice, știind că definiția simptomatică este o definiție parțial subiectivă”, adaugă el, precizând că studiile privind eficacitatea vaccinului iau în considerare pe cei pozitivi și cazurile simptomatice, dar nu iau în considerare purtătorii asimptomatici. Într-adevăr, în funcție de observator, concluziile pot diferi deoarece simptomele sunt supuse interpretării: „Nu este un fapt brut, la care se raspunde cu Da sau Nu”, precizează profesorul. Prin urmare, este necesar să analizăm studiile în profunzime și nu doar abstractele (rezumatele studiilor) pentru a analiza rezultatele. În plus, observă, de asemenea, că nici eficiența împotriva variantelor epidemiei nu este dovedită. Astfel, potrivit directorului IHU, „cu datele actuale, nu putem spune că vaccinurile oferă o protecție semnificativă (…) deoarece proporția purtătorilor asimptomatici rămâne extrem de mare. Ideea vaccinării pentru a proteja întreaga populație nu este realistă în această situație”.

Recomandări

AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
VICTORIE PENTRU ALCARAZ LA MADRID
BENEFICIILE URCATULUI PE SCĂRI
UNDE MERGI ÎN VACANȚA DE PAȘTE?
AZI FACI SPORT ÎN PARCUL COPIILOR

El citează și exemplul a 46 de pacienți care au avut Covid în decurs de o săptămână de la vaccinare. „Probabilitatea, dacă nu sunteți vaccinat, să aveți un Covid în decurs de o săptămână este mai mică decât dacă sunteți vaccinat. Acesta este un lucru care nu fusese descris și este foarte surprinzător”.