• Noile descoperiri ale cercetătorilor de la Școala de Sănătate Publică a Universității din Boston indică faptul că vaccinarea împotriva COVID-19 nu afectează fertilitatea, însă bărbații care sunt infectați cu coronavirusul pot avea o fertilitate redusă pe termen scurt.
  • Vaccinarea cu SARS-CoV-2 la oricare dintre parteneri nu pare să afecteze fertilitatea, potrivit noilor cercetări conduse de cercetătorii de la Boston University School of Public Health (BUSPH).
  • În schimb, constatările indică faptul că infecția cu COVID-19 în rândul bărbaților poate reduce temporar fertilitatea – un rezultat care ar putea fi evitat prin vaccinare.

Noile descoperiri ale cercetătorilor de la Școala de Sănătate Publică a Universității din Boston indică faptul că vaccinarea împotriva COVID-19 nu afectează fertilitatea, însă bărbații care sunt infectați cu coronavirusul pot avea o fertilitate redusă pe termen scurt.

Vaccinarea cu SARS-CoV-2 la oricare dintre parteneri nu pare să afecteze fertilitatea, potrivit noilor cercetări conduse de cercetătorii de la Boston University School of Public Health (BUSPH).

Publicat în American Journal of Epidemiology, studiul prospectiv al cuplurilor care încercau să conceapă nu a constatat nici o asociere între vaccinarea COVID-19 și fecundabilitatea – probabilitatea de concepție pe ciclu menstrual – la partenerii de sex feminin sau masculin care au primit vaccinurile Pfizer-BioNTech, Moderna sau Johnson & Johnson.

Recomandări

CONGRESUL DĂ 95 MLD. PENTRU UCRAINA - ISRAEL - TAIWAN
EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
ARTA CERE SACRIFICII
CE MĂNÂNC AZI?

În schimb, constatările indică faptul că infecția cu COVID-19 în rândul bărbaților poate reduce temporar fertilitatea – un rezultat care ar putea fi evitat prin vaccinare.

Multe persoane de vârstă reproductivă au invocat preocupările legate de fertilitate ca motiv pentru a rămâne nevaccinate”, spune autorul principal al studiului, Dr. Amelia Wesselink, profesor asistent de cercetare în domeniul epidemiologiei la BUSPH. Studiul nostru arată pentru prima dată că vaccinarea COVID-19 la oricare dintre parteneri nu are legătură cu fertilitatea în rândul cuplurilor care încearcă să conceapă prin actul sexual. Timpul până la sarcină a fost foarte similar, indiferent de statutul de vaccinare.”

Wesselink și colegii săi au analizat datele de sondaj privind vaccinarea și infecția cu SARS-CoV-2 și fecundabilitatea în rândul femeilor și bărbaților participanți la studiul BUSPH Pregnancy Study Online (PRESTO), un studiu în curs de desfășurare finanțat de NIH care înrolează femei care încearcă să conceapă și le urmărește de la preconcepție până la șase luni după naștere. Participanții au inclus 2.126 de femei din SUA și Canada, care au furnizat informații privind sociodemografia, stilul de viață, factorii medicali și caracteristicile partenerilor lor din decembrie 2020 până în septembrie 2021, iar participanții au fost urmăriți în cadrul studiului până în noiembrie 2021.

Cercetătorii au calculat probabilitatea per ciclu menstrual de concepție folosind datele auto-raportate ale ultimei perioade menstruale a participantelor, durata ciclului menstrual tipic și starea de sarcină. Ratele de fertilitate în rândul participanților de sex feminin care au primit cel puțin o doză de vaccin au fost aproape identice cu cele ale participanților de sex feminin nevaccinați. Fecundabilitatea a fost de asemenea, similară în cazul partenerilor de sex masculin care au primit cel puțin o doză de vaccin COVID-19 în comparație cu participanții de sex masculin nevaccinați. Analizele suplimentare care au luat în considerare numărul de doze de vaccin, marca vaccinului, istoricul de infertilitate, ocupația și regiunea geografică nu au indicat, de asemenea, nici un efect al vaccinării asupra fertilității.

În timp ce infecția cu SARS-CoV-2 nu a fost puternic asociată cu fertilitatea, bărbații care au fost testați pozitiv pentru COVID în termen de 60 de zile de la un anumit ciclu au avut o fertilitate redusă în comparație cu bărbații care nu au fost niciodată testați pozitiv sau cu bărbații care au fost testați pozitiv cu cel puțin 60 de zile înainte. Aceste date vin în sprijinul cercetărilor anterioare care au asociat infecția cu SARS-CoV-2 la bărbați cu o calitate slabă a spermei și alte disfuncții reproductive.

Aceste date oferă dovezi liniștitoare că vaccinarea COVID la oricare dintre parteneri nu afectează fertilitatea în rândul cuplurilor care încearcă să conceapă”, spune autorul principal al studiului, Dr. Lauren Wise, profesor de epidemiologie la BUSPH. Designul prospectiv al studiului, dimensiunea mare a eșantionului și populația studiată eterogenă din punct de vedere geografic sunt punctele forte ale studiului, la fel ca și controlul nostru asupra multor variabile, cum ar fi vârsta, statutul socio-economic, condițiile de sănătate preexistente, ocupația și nivelul de stres.”

De asemenea, noile date ajută la eliminarea preocupărilor legate de vaccinurile COVID-19 și fertilitatea, care au apărut în urma unor rapoarte anecdotice despre femei care au suferit modificări ale ciclului menstrual în urma vaccinării.