• Studiul a fost o analiză transversală a datelor din dosarele electronice de sănătate de la OneFlorida Clinical Data Research Network, care acoperă mai mult de 40% din locuitorii din Florida.
  • Cercetătorii au analizat înregistrările în funcție de trei categorii de vârstă: între 18 și 44 de ani, între 45 și 64 de ani și peste 65 de ani.
  • În analizele finale, echipa de cercetare intenționează să revadă baza de date pentru a încerca să facă diferența între cele două tipuri de cancer esofagian.

Adulții cu vârste cuprinse între 45 și 64 de ani au înregistrat o rată aproape dublă a cancerului esofagian și o creștere cu 50% a afecțiunii precanceroase a esofagului Barrett între 2012 și 2019, potrivit unei analize a unei baze de date de aproximativ cinci milioane de pacienți care va fi prezentată la Digestive Disease Week 2022.

„Această creștere puternică a prevalenței ar trebui să fie îngrijorătoare pentru medici și ar trebui să luăm în considerare depistarea mai multor pacienți de vârstă mijlocie pentru cancer esofagian dacă prezintă un risc mai mare”, a declarat Bashar J. Qumseya, MD, MPH, FASGE, autorul principal al studiului și profesor asociat de medicină și șef al endoscopiei la Universitatea din Florida, Gainesville.

„Ori de câte ori observăm o creștere a prevalenței oricărui tip de cancer, ar trebui să ne întrebăm dacă acest lucru se datorează pur și simplu unei mai bune depistări sau dacă este vorba de o creștere reală a prevalenței bolii. În studiul nostru, aceasta s-a datorat celei din urmă.”

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Echipa de studiu a evaluat rata de esofagogastroduodenoscopie (EGD) în acest interval de timp și nu a constatat nicio creștere care ar putea explica datele privind prevalența. O EGD este un test endoscopic de diagnosticare pentru a examina esofagul, stomacul și prima parte a intestinului subțire (duodenul).
Cancerul esofagian și esofagul Barrett se întâlnesc cel mai frecvent la bărbații albi în vârstă, iar studiul a constatat că cea mai mare incidență continuă să fie în rândul celor de peste 65 de ani. Dar cercetătorii au constatat că rata cancerului aproape s-a dublat în grupul de vârstă cuprins între 45 și 64 de ani, de la 49 la 100.000 la 94 la 100.000, în timp ce prevalența esofagului Barrett în acest grup a crescut cu aproximativ 50%, de la 304 la 466 la 100.000 de pacienți.

Cancerul esofagian, care este de obicei detectat prin endoscopie, este adesea un ucigaș tăcut, cu simptome minime până când devine avansat. Esofagul Barrett – principala leziune precursoare pentru adenocarcinomul esofagian, care începe în celulele glandulare din mucoasa esofagului – este cauzat în principal de refluxul cronic de acid. Alți factori de risc includ vârsta înaintată, sexul masculin, obezitatea, fumatul și consumul de alcool.