• Persoanele autiste au preferințe puternice în ceea ce privește termenii pentru a descrie autismul, termenii nepopulari incluzând a avea autism” sau a avea o deficiență” sau o tulburare”.
  • Studiul a urmărit să investigheze preferințele adulților autiști din mai multe țări cu privire la o gamă largă de termeni.
  • Cercetarea a arătat că termeni precum persoană autistă”, Este autist”, Diferență neurologică/cerebrală”, Diferențe”, Provocări”, Dificultăți”, Persoane neurotipice” și Neurotipici” s-au numărat printre cei mai favorizați de grupul de studiu.

Cercetătorii din cadrul Rețelei de cercetare în domeniul autismului U21, condusă de o echipă de la Universitatea din Birmingham, au realizat un sondaj în rândul a peste 650 de adulți autiști vorbitori de limba engleză din întreaga lume pentru a le explora preferințele lingvistice. Rezultatele, publicate în Autism Research, au evidențiat o serie de recomandări clare. Lucrarea reprezintă primul studiu global privind preferințele lingvistice ale autiștilor.

Autorul principal, Connor Keating, de la Școala de Psihologie a Universității din Birmingham, a declarat: Ambele studii au fost realizate pe baza unui studiu global. În ultimele două decenii au existat multe dezbateri în legătură cu modul în care se vorbește despre autism. Studiul nostru a urmărit să investigheze preferințele adulților autiști din mai multe țări cu privire la o gamă largă de termeni, precum și motivele care stau la baza acestor preferințe, pentru a ne ajuta să înțelegem ce limbaj ar trebui folosit.

Deși am constatat că unii termeni erau mai populari decât alții, nu a existat un mod universal acceptat de a vorbi despre autism. Din cauza acestei variabilități, mulți participanți au subliniat faptul că discuția cu persoanele autiste și aflarea preferințelor lor individuale va fi întotdeauna cea mai bună modalitate de a realiza o comunicare eficientă.”

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Autorii sugerează că, în scenariile în care nu este posibil să se obțină clarificări cu privire la preferințele personale, oamenii iau în considerare două lucruri: ce termeni sunt preferați de majoritatea comunității autiste și ideile sau motivele care stau la baza anumitor preferințe.

Cercetarea a arătat că termeni precum persoană autistă”, Este autist”, Diferență neurologică/cerebrală”, Diferențe”, vProvocări”, Dificultăți”, Persoane neurotipice” și Neurotipici” s-au numărat printre cei mai favorizați de grupul de studiu.

În schimb, printre termenii nepopulari s-au numărat Sindromul Asperger”, Persoană cu autism/ASD/ASC”, Are autism”, Boală”, Tulburare”, Deficiențe” și Deficiențe” și Persoane tipice”. Este semnificativ faptul că, deși sindromul Asperger” a fost popular în rândul unor persoane diagnosticate inițial cu această terminologie, pentru alții a avut conotații extrem de negative cu un regim nazist eugenist.

În mod similar, un număr mare de respondenți nu au apreciat utilizarea etichetelor de funcționare. Participanții au raportat că acești termeni sunt divizori deoarece segregă în mod inutil persoanele autiste, inexacți, deoarece funcționarea variază în timp și în funcție de situații, și dăunători, deoarece duc la faptul că așa-numitele persoane cu funcționare înaltă” nu beneficiază de sprijin, iar persoanele cu funcționare scăzută” sunt infantilizate sau ignorate.