• Un nou studiu a examinat rolul luminii în somnul adulţilor sănătoşi în vârstă de 20 de ani.
  • Noul studiu a folosit un cadru din lumea reală.
  • Cercetătorii au fost surprinşi să constate că mai puţin de jumătate dintre bărbaţii şi femeile din studiu au dormit în mod constant în întuneric timp de cel puţin cinci ore în fiecare zi.

Expunerea la orice fel de lumină în timpul somnului este legată de obezitate şi probleme grave de sănătate, potrivit unui studiu. „Expunerea la orice formă de lumină în timpul perioadei de somn a fost corelată cu prevalenţa mai mare a diabetului, obezităţii şi hipertensiunii arteriale atât la bărbaţii, cât şi la femeile în vârstă„, a declarat autorul principal Phyllis Zee, şef al medicinii somnului la Northwestern University Feinberg School of Medicine din Chicago.

Oamenii ar trebui să facă tot posibilul să evite sau să reducă la minimum cantitatea de lumină la care sunt expuşi în timpul somnului„, a adăugat ea.

Un studiu publicat la începutul acestui an de Zee şi echipa sa a examinat rolul luminii în somnul adulţilor sănătoşi în vârstă de 20 de ani. Dormitul timp de o singură noapte cu o lumină slabă, cum ar fi un televizor cu sunetul oprit, a crescut glicemia şi ritmul cardiac al tinerilor în timpul experimentului din laboratorul de somn, potrivit CNN.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Un ritm cardiac ridicat pe timp de noapte s-a dovedit în studii anterioare a fi un factor de risc pentru viitoarele boli de inimă şi pentru moartea timpurie, în timp ce un nivel mai ridicat al glicemiei este un semn al rezistenţei la insulină, care poate duce, în cele din urmă, la diabet de tip 2.

Lumina slabă a pătruns în pleoape şi a perturbat somnul tinerilor adulţi, a declarat Zee. Cu toate acestea, chiar şi acea cantitate infimă de lumină a creat un deficit de somn cu unde lente şi de somn cu mişcare rapidă a ochilor, etapele somnului în care are loc cea mai mare parte a reînnoirii celulare, a spus ea.

Rezultatele studiului

Noul studiu, publicat miercuri în revista Sleep, s-a concentrat asupra persoanelor în vârstă care „prezintă deja un risc mai mare de diabet şi boli cardiovasculare”, a declarat într-un comunicat coautorul Dr. Minjee Kim, profesor asistent de neurologie la Şcoala de Medicină Feinberg a Universităţii Northwestern.

„Am vrut să vedem dacă există o diferenţă în frecvenţele acestor boli legate de expunerea la lumină pe timp de noapte”, a spus Kim.

În loc să tragă oamenii într-un laborator de somn, noul studiu a folosit un cadru din lumea reală. Cercetătorii au dat la 552 de bărbaţi şi femei cu vârste cuprinse între 63 şi 84 de ani un actigraf, un mic dispozitiv purtat ca un ceas de mână care măsoară ciclurile de somn, mişcarea medie şi expunerea la lumină.

„Măsurăm de fapt cantitatea de lumină la care este expusă persoana cu un senzor pe corp şi comparăm acest lucru cu activitatea de somn şi de veghe pe o perioadă de 24 de ore”, a spus Zee. „Ceea ce cred că este diferit şi notabil în studiul nostru este că avem date cu adevărat obiective cu această metodă”.

Zee şi echipa sa au declarat că au fost surprinşi să constate că mai puţin de jumătate dintre bărbaţii şi femeile din studiu au dormit în mod constant în întuneric timp de cel puţin cinci ore în fiecare zi.

„Mai mult de 53% sau cam aşa ceva au avut ceva lumină în timpul nopţii în cameră”, a spus ea. „Într-o analiză secundară, am descoperit că cei care aveau o cantitate mai mare de lumină pe timp de noapte erau, de asemenea, cei mai predispuşi să aibă diabet, obezitate sau hipertensiune”.

În plus, a spus Zee, persoanele care dormeau cu niveluri mai mari de lumină erau mai predispuse să se culce mai târziu şi să se trezească mai târziu, iar „ştim că cei care dorm târziu tind să aibă, de asemenea, un risc mai mare de tulburări cardiovasculare şi metabolice”.

Sfaturile specialiştilor

Strategiile de reducere a nivelurilor de lumină pe timp de noapte includ poziţionarea patului departe de ferestre sau utilizarea de jaluzele care blochează lumina. Nu încărcaţi laptopurile şi telefoanele mobile în dormitor, unde lumina albastră, care alterează melatonina, vă poate perturba somnul. Dacă nivelurile scăzute de lumină persistă, încercaţi o mască de somn pentru a vă proteja ochii.

Dacă trebuie să vă treziţi, nu aprindeţi luminile dacă nu este necesar, a sfătuit Zee. Dacă o faceţi, păstraţi-le cât mai puţin luminoase şi aprindeţi-le doar pentru perioade scurte de timp.

Adulţii în vârstă trebuie să se ridice adesea noaptea pentru a merge la baie, din cauza unor probleme de sănătate sau a efectelor secundare ale medicamentelor, a spus Zee, astfel încât sfătuirea acestui grup de vârstă să stingă toate luminile ar putea să îi expună la riscul de a cădea.

În acest caz, luaţi în considerare utilizarea unor lumini de noapte poziţionate foarte jos şi alegeţi lumini în nuanţa chihlimbarului sau roşii. Acest spectru de lumină are o lungime de undă mai mare şi este mai puţin intruziv şi mai puţin perturbator pentru ritmul nostru circadian, sau ceasul corpului, decât lungimile de undă mai scurte, cum ar fi lumina albastră.