• Imunitatea la coronavirus ar putea dura doar câteva luni și te-ai putea reinfecta în fiecare an, cum ar fi o răceală obișnuită, arată un nou studiu realizat în Marea Britanie.
  • „Oamenii ar putea fi reinfectați în valuri de îmbolnăviri sezoniere, iar vaccinurile nu ne-ar proteja pentru mult timp”, spun cercetătorii.
  • Analizele de sânge sugerează că, 60% dintre pacienți au dat un răspuns „puternic” de anticorpi în timpul luptei cu virusul, însă doar 17% au păstrat aceeași „putere” trei luni mai târziu.

Persoanele care s-au vindecat de Covid-19 își pot pierde imunitatea la noul virus în câteva luni, potrivit unui studiu care sugerează că virusul ar putea reinfecta oamenii an de an, cum ar fi răcelile obișnuite, scrie The Guardian.

În primul studiu longitudinal de acest fel, oamenii de știință au analizat răspunsul imun al organismului la peste 90 de pacienți și asistenți medicali de la Guy’s and St Thomas’ NHS Foundation Trust. Prin urmare, cercetătorii au descoperit că nivelul de anticorpi a atins vârful la aproximativ trei săptămâni după debutul simptomelor, apoi a scăzut rapid.

Analizele de sânge au arătat că, în timp ce 60% dintre oamenii care au luat parte la studiu, au dat un răspuns „puternic” de anticorpi în timpul luptei cu virusul, doar 17% au păstrat aceeași „putere” trei luni mai târziu. Nivelurile de anticorpi au scăzut de 23 ori de-a lungul perioadei, iar în unele cazuri, au devenit nedetectabile.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

„Oamenii dau un răspuns acceptabil la producerea anticorpilor anti Sars-Cov-2, însă aceștia se mențin o perioadă scurtă de timp și în funcție de cât de mare este vârful tău, asta determină cât timp stau anticorpii”, a spus dr. Katie Doores, de la King’s College London, autor principal al studiului.

Sistemul imunitar are mai multe modalități de a combate coronavirusul, dar dacă anticorpii sunt principala linie de apărare, concluziile au sugerat că oamenii ar putea fi reinfectați în valuri de îmbolnăviri sezoniere, iar vaccinurile nu ne-ar proteja pentru mult timp.