• Mpox, indiferent dacă este tulpina nouă sau veche, nu este noul COVID.
  • Autoritățile știu cum să-i controleze răspândirea.
  • Autoritățile sanitare trebuie să fie în alertă și flexibile.

Un oficial al Organizației Mondiale a Sănătății a subliniat marți că Mpox, indiferent dacă este tulpina nouă sau veche, nu este noul COVID, deoarece autoritățile știu cum să-i controleze răspândirea, scrie Reuters.

„Putem și trebuie să luptăm împreună împotriva Mpox”, a declarat Hans Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa, într-un briefing de presă al ONU. „Deci vom alege să punem în aplicare sistemele pentru a controla și elimina Mpox la nivel global? Sau vom intra într-un alt ciclu de panică și neglijență? Cum răspundem acum și în anii următori se va dovedi un test critic pentru Europa și lume”, a adăugat el.

Mpox, o infecție virală care provoacă leziuni pline de puroi și simptome asemănătoare gripei, este de obicei ușoară, dar poate ucide. Soiul cladei 1b a provocat îngrijorare la nivel mondial, deoarece pare să se răspândească mai ușor prin contactul apropiat de rutină. Un caz al variantei a fost confirmat săptămâna trecută în Suedia și legat de un focar în creștere în Africa, primul semn al răspândirii sale în afara continentului. OMS a declarat recentul focar al bolii o urgență de sănătate publică de interes internațional după identificarea noii variante.

Recomandări

ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE
APEL MISTERIOS
CADOURI PRIETENEȘTI

Kluge a spus că accentul pus pe noua tulpină Clade 1 va ajuta, de asemenea, în lupta împotriva soiului Clade 2 mai puțin sever, care s-a răspândit la nivel global din 2022, permițând Europei să-și îmbunătățească răspunsul prin consiliere și supraveghere mai bune în materie de sănătate.

Aproximativ 100 de cazuri noi de tulpina Clade 2 Mpox sunt acum raportate în regiunea europeană în fiecare lună, a adăugat Kluge. Mpox se transmite prin contact fizic apropiat, inclusiv prin contact sexual, dar, spre deosebire de pandemiile globale anterioare, cum ar fi COVID-19, nu există dovezi că se răspândește ușor prin aer.

Autoritățile sanitare trebuie să fie în alertă și flexibile în cazul în care există clade noi, mai transmisibile sau care își schimbă calea de transmitere, dar nu există recomandări ca oamenii să poarte măști, a declarat purtătorul de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic.

Citește și