Un pensionar de 90 de ani și-a donat economiile pentru a salva nou-născuții cu probleme de sănătate

Potrivit organizației Salvați Copiii, pensionarul a donat 100.000 de lei. Sursa: Medlife
  • Un pensionar din Bucureşti, în vârstă de 90 de ani, originar din judeţul Sibiu, şi-a donat economiile pentru a-i ajuta pe medicii din Sibiu să trateze şi să salveze nou-născuţii cu patologii complexe.
  • Potrivit organizației Salvați Copiii, pensionarul a donat 100.000 de lei.
  • Cu acești bani, Maternitatea Spitalului Clinic Județean de Urgență din Sibiu va fi dotată cu un echipament medical care monitorizează activitatea cerebrală a nou-născuților.

Potrivit organizaţiei Salvaţi Copiii, Ioan Muţiu a donat 100.000 de lei pentru programul de combatere a mortalităţii infantile.

„Într-un context social complicat, în care presiunea asupra sistemului medical este uriaşă, gestul de empatie fără precedent al acestui binefăcător, domnul Muţiu, nu poate fi decât contagios. Îi suntem recunoscători, este o lecţie de bine care ne arată, o dată în plus, că solidaritatea este cel mai bun capital”, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România.

Cu aceşti bani, organizaţia va dota Maternitatea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu cu un sistem ICU Monitor tip NicOne V32, cu 8 canale, necesar pentru monitorizarea activităţii cerebrale a nou-născuţilor. Valoarea totală a echipamentului este de 128.342 de lei.

Echipamentul medical oferă medicilor capacitatea de a realiza evaluări mult mai precise, cuantificabile neurologic şi o mai bună urmărire a progresului micilor pacienţi, ceea ce poate face diferenţa, mai ales în cazul celor născuţi înainte de termen.

„Aparatul permite monitorizarea activităţii cerebrale a nou-născuţilor la termen şi prematuri, ajutând în principal la diagnosticarea convulsiilor neonatale, dar şi la identificarea leziunilor cerebrale asociate diferiritelor complicaţii ale afecţiunilor perinatale, stabilirea gradului de maturitate cerebrală, identificarea impactului unor terapii asupra funcţionalităţii creierului şi monitorizarea terapiei anticonvulsivante”, a precizat dr. Livia Ognean, şeful Secţiei de Neonatologie, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu.

În 2021, la Maternitatea sibiană au venit pe lume 2.185 de nou-născuţi, dintre care peste 400 prematuri. În 2020, s-au înregistrat peste 3.000 de naşteri, dintre care peste 300 premature, iar 334 de copii au fost îngrijiţi în secţia de Terapie Intensivă neonatală.