STUDIU. Peste 39 de milioane de oameni ar putea muri din cauza infecțiilor rezistente la antibiotice până în 2050

Dacă e ceva la ce ne pricepem noi, românii, acel ceva este Medicina. Nu contează dacă ai făcut sau nu 6 ani de Medicină, plus 6 de rezidențiat, știi exact ce suferință ai și ce medicamente trebuie să iei. Cine are nevoie de medici, când suntem toți un fel de Hipocrate.

Viitorul nu arată deloc bine cu pastile luate după ureche și, în special antibiotice. Infecțiile cauzate de rezistența la antibiotice ar putea duce la peste 39 de milioane de decese până în 2050. Studiul făcut de Oxford pe 520 de milioane de date medicale colectate din 204 țări arată o creștere a numărului de decese cu 70% până în 2050.

Din 1990 până în prezent, cercetătorii spun că, în rândul copiilor mici, decesele au scăzut cu 50% din cauza antibioticelor și va continua să scadă.

Organizația Mondială a Sănătății spune că asta este o problemă de sănătate publică de ani de zile și că este nevoie de dezvoltarea unor noi vaccinuri și noi antibiotice.

Autorii studiului au prognozat o creștere de aproape 70% a deceselor din cauza rezistenței la antimicrobiene din 2022 până în 2050, persoanele în vârstă fiind cel mai expuse riscului și conducând la creșterea numărului de decese. O astfel de rezistență, cunoscută și sub numele de AMR, apare atunci când microbii, cum ar fi bacteriile și ciupercile, evoluează într-un mod care îi face mai greu de ucis cu medicamentele existente.

Cercetătorii au semnalat rezistența la antimicrobiene ca fiind o problemă de sănătate publică de zeci de ani, dar acest studiu – realizat de o echipă numeroasă de cercetători ca parte a Proiectului Global Research on Antimicrobian Resistance Project – este primul care analizează tendințele AMR în întreaga lume și de-a lungul timpului. Organizația Mondială a Sănătății spune că amenințarea unei astfel de rezistențe antimicrobiene nu numai că face infecțiile comune mai greu de tratat, dar face ca intervențiile medicale, cum ar fi chimioterapia și operațiile cezariane, să fie mai riscante.

Studiul a analizat 520 de milioane de seturi de date, inclusiv înregistrări de externare din spital, cereri de despăgubire și certificate de deces din 204 țări. Folosind modele statistice, autorii au descoperit că peste un milion de decese legate de rezistența la antimicrobiene au avut loc în fiecare an între 1990 și 2021. De atunci, decesele AMR au crescut și se vor accelera, potrivit cercetătorilor.

Exit mobile version