- Semnele unui supradozaj de vitamina D pot include somnolență, confuzie, letargie și depresie, iar în cazuri mai grave poate duce la stupoare și comă.
- În cazul în care se iau în considerare suplimentele de vitamina D, ar trebui să se ia în considerare nivelurile zilnice de vitamina D obținute din alimente, avertizează experții.
- Oricine este îngrijorat de nivelul de vitamina D ar trebui să fie evaluat de un medic, spun experții.
Supradoza de vitamina D suferită de un britanic este un avertisment pentru persoanele care se gândesc să adauge suplimente în viața lor, potrivit unui articol publicat marți în revista BMJ Case Reports. După o vizită la un nutriționist privat, bărbatul a început să ia zilnic peste 20 de suplimente fără prescripție medicală, inclusiv 50.000 de unități internaționale (UI) de vitamina D de trei ori pe zi. Aceasta este o doză de sute de ori mai mare decât recomandările nutriționale standard.
Advertisment
În decurs de o lună, bărbatul a început să sufere de greață, dureri abdominale, diaree și episoade repetate de vărsături, alături de crampe în picioare și țiuituri în urechi. Bărbatul, al cărui nume nu a fost dezvăluit, a auzit despre suplimente de la o emisiune radiofonică și l-a contactat ulterior pe nutriționistul din emisiune, a declarat Dr. Alamin Alkundi, coautor al raportului și endocrinolog la spitalul William Harvey din East Kent, în Marea Britanie, care l-a tratat pe bărbat.
Spre deosebire de vitaminele solubile în apă, pe care organismul le poate elimina cu ușurință, vitamina D și vitaminele A, E și K sunt stocate în ficat și în celulele adipoase ale organismului până când sunt necesare. Consumul cu mult peste doza zilnică recomandată se poate acumula până la niveluri toxice.
Recomandări
Bărbatul din studiul de caz lua o doză zilnică de 150.000 UI de vitamina D, care era „de 375 de ori mai mare decât cantitatea recomandată”, a spus Alkundi. Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie recomandă în mod obișnuit 400 UI de vitamina D pe zi pentru copiii cu vârsta de peste 1 an și pentru adulți.
Nivelurile zilnice recomandate de vitamina D
Organismul are nevoie de vitamina D. Principala sarcină a vitaminei este de a ajuta organismul să absoarbă calciul din intestine – de fapt, organismul nu poate absorbi calciu dacă nu este prezentă vitamina D. Vitamina joacă, de asemenea, un rol în sănătatea sistemului imunitar, în activitatea celulelor creierului și în modul în care funcționează mușchii.
În Statele Unite, 15 micrograme, sau 600 UI de vitamina D pe zi, sunt recomandate pentru adulții cu vârsta de până la 69 de ani, potrivit National Institutes of Health. Pentru adulții cu vârsta de 70 de ani și peste, doza crește la 20 de micrograme sau 800 UI în fiecare zi. Cantitatea recomandată pentru sugari, copii și adolescenți a fost dublată recent de către Academia Americană de Pediatrie la 10 micrograme sau 400 UI pe zi.
Un studiu din 2017 a constatat că 3% dintre americani au luat mai mult decât limita superioară tolerabilă de 4.000 UI pe zi pentru adulți, expunându-se astfel riscului de toxicitate. Aproximativ 18% au luat mai mult de 1.000 UI zilnic.
Prea multă vitamina D în sânge duce la hipercalcemie, care apare atunci când nivelul de calciu din sânge este peste nivelul normal. Bărbatul din studiul de caz din BMJ a fost diagnosticat cu hipercalcemie, care poate slăbi oasele, poate crea pietre la rinichi și poate interfera cu modul în care funcționează inima și creierul.
Partenerii noștri