• Prezența proteinelor în celulele creierului ar putea fi un semn de avertizare timpurie pentru această afecțiune.
  • Echipa a analizat probe de plasmă de sânge de la 75 de pacienți, 33 care purtau o mutație genetică ce îi predispune la dezvoltarea unei forme ereditare rare de Alzheimer și 42 care nu prezentau această mutație.
  • Alzheimer este responsabilă pentru aproximativ 60-70% din toate cazurile de demență.

Prezența unei proteine specifice în sânge poate fi un indicator timpuriu al bolii Alzheimer, au descoperit cercetătorii de la Karolinska Institutet din Suedia. Descoperirea ar putea duce la diagnosticarea mai timpurie a bolii prin intermediul testelor de sânge și la creșterea șanselor de a încetini evoluția acesteia cu ajutorul medicamentelor preventive.

Boala Alzheimer este responsabilă pentru aproximativ 60-70% din toate cazurile de demență. Aceasta este cauzată de acumularea în creier a proteinelor beta-amiloid și tau, care deteriorează celulele nervoase. Aceste acumulări pot începe cu până la 25 de ani înainte de a provoca simptome vizibile, cum ar fi pierderea memoriei și probleme de vorbire.

Echipa a analizat probe de plasmă de sânge de la 75 de pacienți, 33 care purtau o mutație genetică ce îi predispune la dezvoltarea unei forme ereditare rare de Alzheimer și 42 care nu prezentau această mutație.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Ei au descoperit că prezența proteinei acide gliale fibrilare (GFAP) în celulele cerebrale în formă de stea, cunoscute sub numele de astrocite, a fost un potențial semn de avertizare timpurie pentru cei care au dezvoltat Alzheimer.

S-a observat că nivelurile de GFAP din creier au crescut cu aproximativ zece ani înainte de apariția primelor simptome ale bolii, urmate de proteinele tau și de proteina ușoară neurofilamentară (NfL) – ambii compuși cunoscuți ca fiind cauza deteriorării neuronilor la cei care suferă de Alzheimer.

Rezultatele noastre sugerează că GFAP, un presupus biomarker pentru celulele imune activate din creier, reflectă schimbările din creier datorate bolii Alzheimer care apar înainte de acumularea de proteine tau și de leziuni neuronale măsurabile”, a declarat cercetătoarea principală Charlotte Johansson, doctorandă la Departamentul de Neurobiologie, Științe ale îngrijirii și societate, Karolinska Institutet, Suedia.

În viitor, ar putea fi folosit ca biomarker non-invaziv pentru activarea timpurie a celulelor imune, cum ar fi astrocitele din sistemul nervos central, ceea ce poate fi valoros pentru dezvoltarea de noi medicamente și pentru diagnosticarea bolilor cognitive.”