• Cercetătorii au descoperit că persoanele care nu au reușit să treacă acest simplu test de echilibru aveau un risc dublu de a muri din orice cauză în următorii 10 ani.
  • Aproape unul din șase dintre cei care nu au reușit să se echilibreze a murit în decurs de un deceniu, potrivit studiului, comparativ cu doar unul din 22 dintre cei care au trecut testul.
  • Deși furnizorii privați de servicii medicale includ adesea verificări ale echilibrului în testele de sănătate de rutină, cercetătorii spun că ar trebui să fie utilizate pe scară mai largă.

Incapacitatea de a sta într-un picior timp de 10 secunde după vârsta de 50 de ani ar putea indica o moarte timpurie la orizont, sugerează o nouă cercetare.

Cercetătorii au descoperit că persoanele care nu au reușit să treacă acest simplu test de echilibru aveau un risc dublu de a muri din orice cauză în următorii 10 ani, potrivit The Telegraph.

Aproape unul din șase dintre cei care nu au reușit să se echilibreze a murit în decurs de un deceniu, potrivit studiului, comparativ cu doar unul din 22 dintre cei care au trecut testul.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Experții au ținut cont de alte afecțiuni care pot influența capacitatea de a se echilibra, cum ar fi sănătatea precară sau obezitatea, și au constatat că, chiar și atunci când acești factori au fost luați în considerare, incapacitatea de a finaliza sarcina a crescut riscul de deces cu 84%.

Ce ne spune testul

Timpul de stat în picioare cu un singur picior este o măsură a instabilității posturale, despre care unii experți cred că ar putea fi mai profundă decât forța fizică, fiind de fapt o consecință a prezenței unor probleme cerebrale.

Deși furnizorii privați de servicii medicale includ adesea verificări ale echilibrului în testele de sănătate de rutină, cercetătorii spun că ar trebui să fie utilizate pe scară mai largă.

Autorul studiului, Dr. Claudio Gil Araujo, de la Clinimex Exercise and Sports Medicine din Brazilia, a declarat: „Testul de echilibru de 10 secunde oferă un feedback rapid și obiectiv pentru pacient și profesioniștii din domeniul sănătății în ceea ce privește echilibrul static.”

Testul adaugă informații utile cu privire la riscul de mortalitate la bărbații și femeile de vârstă mijlocie și înaintată”.

Spre deosebire de condiția fizică aerobică și de forța și flexibilitatea musculară, echilibrul tinde să fie conservat rezonabil de bine până când oamenii ajung la 60 de ani, când începe să se diminueze relativ rapid.

Nu au existat suficiente studii până acum

Unul dintre motivele pentru care testele de echilibru nu sunt utilizate pe scară mai largă este faptul că au existat puține studii care să facă legătura între performanță și rezultatele în materie de sănătate.

Pentru studiul actual, 1 702 participanți cu vârste cuprinse între 51 și 75 de ani au fost rugați să efectueze un test de echilibru și apoi au fost monitorizați între februarie 2009 și decembrie 2020.

Aproximativ unul din cinci nu a reușit să stea pe un picior timp de 10 secunde, incapacitatea de a face mai mult sau mai puțin dublându-se la fiecare creștere în cinci ani de vârstă.

În timp ce doar cinci la sută dintre persoanele cu vârste cuprinse între 51 și 55 de ani nu au reușit să facă testul, mai mult de o treime dintre persoanele cu vârste cuprinse între 66 și 70 de ani au reușit să facă acest lucru.

Cei care nu au trecut testul au sănătatea precară

În general, cei care nu au trecut testul aveau o stare de sănătate mai precară: o proporție mai mare erau obezi și/sau aveau boli de inimă, tensiune arterială ridicată și profiluri nesănătoase de grăsime din sânge. Iar diabetul de tip 2 era de 3 ori mai frecvent în grupul celor care au eșuat.

Cu toate acestea, după luarea în considerare a vârstei, a sexului și a afecțiunilor de bază, o incapacitate de a sta în picioare fără sprijin pe un picior timp de 10 secunde cu un risc aproape dublu de deces în următorul deceniu.

Studiile anterioare au arătat că o incapacitate de a sta în picioare pe un picior timp de peste 20 de secunde este asociată cu micro-sângerări și accidente vasculare cerebrale „silențioase”.

Se știe că accidentele vasculare cerebrale silențioase, sau infarcturile lacunare, cresc riscul atât al accidentelor vasculare cerebrale complete, cât și al demenței.

Cercetarea a fost publicată de British Journal of Sports Medicine.