• Un vaccin împotriva malariei s-a dovedit a fi eficient în proporţie de 77% în cadrul studiilor clinice
  • Malaria este o boală care ucide peste 400.000 de persoane pe an, în special copii din Africa subsahariană
  • În Africa, în ultimul an, s-au înregistrat mai multe decese provocate de malarie decât cele provocate de coronavirus

Un vaccin împotriva malariei s-a dovedit a fi eficient în proporţie de 77% în cadrul studiilor clinice, relatează BBC.

Malaria este o boală care ucide peste 400.000 de persoane pe an, în special copii din Africa subsahariană. În ciuda faptului că au fost testate mai multe vaccinuri de-a lungul timpului, acesta este primul care atinge obiectivul cerut. Cercetătorii spun că poate avea un impact major.

Vaccinul a fost testat în Burkina Faso, pe 450 de copii, şi s-a dovedit a fi sigur şi cu o „eficacitate înaltă” timp de 12 luni.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Malaria este o boală cauzată de paraziţii care ajung la oameni prin muşcăturile de ţânţari şi poate provoca decesul. Deşi poate fi prevenită şi vindecată, Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că au existat 229 de milioane de cazuri în întreaga lume, în 2019, şi 409.000 de decese.

Boala debutează cu simptome precum febră, dureri de cap şi frisoane. Fără tratament, poate evolua rapid într-o boală severă şi poate duce chiar la deces.

Primul vaccin împotriva malariei testat cu succes

Autorul studiului Adrian Hill, director al Institutului Jenner şi profesor la Universitatea Oxford, a declarat că este primul vaccin care a atins obiectivul setat de OMS, acela de a avea o eficacitate de cel puţin 75%.

Până acum, cel mai eficient vaccin a arătat o eficacitate de doar 55% în cadrul studiilor clinice din Africa.

Studiile clinice pentru vaccinul împotriva malariei au început în 2019, cu mult înainte de apariţia coronavirusului, iar echipa de la Oxford a dezvoltat vaccinul AstraZeneca pe baza cercetărilor făcute pentru acest vaccin.

Vaccinul împotriva malariei a durat mult mai mult pentru a fi realizat, din cauza faptului că există mii de gene de malariei şi este necesar un răspuns imun ridicat pentru a combate boala.

În Africa, în ultimul an, s-au înregistrat mai multe decese provocate de malarie decât de coronavirus.

Institutul Serum din India, care a fabricat vaccinul, spune că poate livra peste 200 de milioane de doze, imediat ce va fi aprobat de autorităţile de reglementare.