• Una din 100.000 de persoane a suferit o reacție alergică severă după ce a primit o doză de vaccin Pfizer
  • „În medie, aceasta reprezintă o rată de 11,1 șocuri anafilactice la un milion de doze administrate”
  • Simptomele includ erupții cutanate, urticarie, senzație de sufocare, umflarea limbii, dificultăți de respirație, buze umflate, greață și tuse uscată persistentă

Potrivit autorităților din domeniul sănătății americane, una din 100.000 de persoane a suferit o reacție alergică severă după ce a primit o doză de vaccin Pfizer-BioNTech, relatează Europe1.

Una din aproximativ 100.000 de persoane a suferit o reacție alergică severă după ce a primit o doză de vaccin coronavirus Pfizer-BioNTech, au declarat miercuri oficiali din domeniul sănătății SUA, subliniind că beneficiile vaccinării depășesc cu mult riscurile potențiale. Cifra a fost calculată de Centrele pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), care au identificat 21 de cazuri de șoc anafilactic, o reacție alergică severă, dintr-un total de 1.893.360 injecții făcute între 14 și 23 decembrie.

„În medie, aceasta reprezintă o rată de 11,1 șocuri anafilactice la un milion de doze administrate”, a declarat Nancy Messonnier, un oficial CDC. Prin comparație, vaccinurile antigripale provoacă aproximativ 1,3 șoc anafilactic la milion de doze.

Recomandări

HALEY VOTES FOR TRUMP
„PREGĂTIȚI-VĂ!”
NETANYAHU: VOM ELIMINA HAMAS
DOR DE DUCĂ
BRITANICII SE PREGĂTESC DE ALEGERI
PUTIN EXTINDE RĂZBOIUL HIBRID

Chiar dacă rata pentru vaccinul coronavirus Pfizer-BioNTech este de aproximativ zece ori mai mare, numărul cazurilor de reacții alergice severe rămâne mic și populația are tot interesul de a fi vaccinată, riscurile pandemiei de Covid-19 fiind mult mai mari, a continuat Nancy Messonnier.

„Știm cum să tratăm șocul anafilactic și am pus în aplicare proceduri la locurile de vaccinare pentru a reacționa dacă este necesar”, a adăugat ea. Cele 21 de cazuri identificate de CDC au implicat persoane cu vârste cuprinse între 27 și 60 de ani, cu o vârstă medie de 40 de ani. Toate, cu excepția a două, au fost tratate cu epinefrină, care este frecvent utilizată pentru a trata alergiile severe.

19 cazuri de șoc alergic au implicat femei și simptome au apărut între 2 și 150 de minute după injectarea vaccinului (timp mediu 13 minute). Aceste simptome includ erupții cutanate, urticarie, senzație de sufocare, umflarea limbii, dificultăți de respirație, buze umflate, greață și tuse uscată persistentă.

Patru pacienți au fost spitalizați, inclusiv trei în terapie intensivă, iar ceilalți 17 au fost tratați într-o secție de urgență.