• „În medie, aceasta reprezintă o rată de 11,1 șocuri anafilactice pe milion de doze administrate.”, spune oficialii din domeniul sănătății.
  • Vaccinurile antigripale provoacă aproximativ 1,3 șoc anafilactic pe milion de doze
  • „Numărul cazurilor de reacții alergice severe rămâne „extrem de rar” și populația are tot interesul de a fi vaccinată”, susține un oficial CDC.

Potrivit autorităților din domeniul sănătății americane, una din aproximativ 100.000 de persoane a suferit o reacție alergică severă după ce a primit o doză de vaccin Pfizer-BioNTech. „În medie, aceasta reprezintă o rată de 11,1 șocuri anafilactice pe milion de doze administrate.”, spun medicii, transmite Europe1.fr

Una din aproximativ 100.000 de persoane a suferit o reacție alergică severă după ce a primit o doză de vaccin coronavirus Pfizer-BioNTech, au declarat miercuri oficiali din domeniul sănătății SUA, subliniind că beneficiile vaccinării depășesc cu mult riscurile potențiale. Cifra a fost calculată de Centrele pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), care au identificat 21 de cazuri de șoc anafilactic, o reacție alergică severă, dintr-un total de 1.893.360 injecții vaccinale făcute între 14 și 23 decembrie.

„11.1 șocuri anafilactice la un milion de doze administrate” în medie

„În medie, aceasta reprezintă o rată de 11,1 șocuri anafilactice pe milion de doze administrate”, a declarat reporterilor Nancy Messonnier, un oficial CDC.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
BIN SALMAN CAUTĂ INVESTITORI PENTRU NEOM
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD

„Pentru comparație, vaccinurile antigripale provoacă aproximativ 1,3 șoc anafilactic pe milion de doze. Chiar dacă rata pentru vaccinul coronavirus Pfizer-BioNTech este de aproximativ zece ori mai mare, numărul cazurilor de reacții alergice severe rămâne „extrem de rar” și populația are tot interesul de a fi vaccinată, riscurile pandemiei de Covid-19 fiind mult mai mare”, a insistat Nancy Messonnier.

„Știm cum să tratăm șocul anafilactic și am pus în aplicare proceduri la locurile de vaccinare pentru a reacționa dacă este necesar”, a adăugat ea.

Cele 21 de cazuri identificate de CDC au implicat persoane cu vârste cuprinse între 27 și 60 de ani, cu o vârstă medie de 40 de ani. Toate, cu excepția a două, au fost tratate cu epinefrină, care este frecvent utilizată pentru a trata alergiile severe.

19 cazuri (90%) de șoc alergic au implicat femei și simptome au apărut între 2 și 150 de minute după injectarea vaccinului (timp mediu 13 minute). Aceste simptome includ erupții cutanate, urticarie, senzație de sufocare, umflarea limbii, dificultăți de respirație, buze umflate, greață și tuse uscată persistentă.

Patru pacienți (19%) au fost spitalizați, inclusiv trei în terapie intensivă, iar ceilalți 17 au fost tratați într-o secție de urgență.