• Unul din cinci români suferă de hipertensiune arterială fără să știe
  • Un hipertensiv care contractează coronavirusul este mult mai expus în fața bolii
  • Medic specialist cardiolog: Cam un sfert din pacienţi nu ştiu că au boala respectivă

Medicii spun că românii sunt mai bolnavi decât știu și cred. Unul din cinci români suferă de hipertensiune. E una dintre afecțiunile diagnosticate insuficient în țara noastră și e asociată cu fumatul, obezitatea, consumul de sare, de alcool, dar și cu stresul. E boală grea și când acționează singură. În combinație cu coronavirusul poate deveni letală, spun experții.

Dr. Gabriel Tatu Chiţoiu, medic primar cardiolog: „Acest virus interferează cu mecanismele de reglare a tensiunii arteriale, mai precis cu cele care conduc la reducerea tensiunii arteriale, în felul acesta, la pacienţii hipertensivi controlul tensiunii arteriale poate să scape, chiar dacă ei au anumite tratamente.”

Dr. Oren Iancovici, medic specialist cardiolog: „Cam un sfert din pacienţi nu ştiu că au boala respectivă (..) Dacă un pacient cu Covid ajunge în spital neştiind că are hipertensiune, şi ajunge în terapie intensivă sau să fie tratat de Covid, automat când ai o tensiune mult mai mare şi doctorul nu ştie, este o problemă de tratament majoră.”

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN